Kemi

Bestem forskrift

16. august 2011 af LotteGreen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, har problemer med et spørgsmål, men jeg laver det generalt, så jeg selv kan forstå det.

Hvis vi antager, at jeg har et bestem gram af et stof f.eks. 8,754 g Beryl og jeg så for at vide at dette stof indeholder et bestemt gram af andre grundstoffer herunder f.eks. 2,5 g Beryllium, 1,85 g Aluminium osv. Hvordan kan jeg så bestemme forskriften af denne?

Den opgave jeg hænger med har samme form kan i hjælpe mig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Find forholdene mellem mol-forekomsterne og reducer til simple brøker.


Svar #2
16. august 2011 af LotteGreen (Slettet)

Hvad mener du med mol-forekomsterne jeg har jo kun antal gram?  Kunne du evt. give et eks.?


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Beregn, hvor mange mol Be, der er i 2,5 g Be. Tilsvarende, beregn, hvor mange mol Al, der er i 1,85 g Al . Bestem nu forholdet mellem mol-forekomsterne.


Svar #4
16. august 2011 af LotteGreen (Slettet)

Altså M(Be) = 9,01 g/mol

n(Be) = 2,5 g / 9,01 g/mol = 0,277469 mol?

Hvis jeg har gjort det ved alle, hvordan kommer jeg så videre? Håber jeg har forstået det rigtig


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Bestem n(Al) på tilsvarende måde og se på forholdet n(Be)/n(Al) .


Svar #6
16. august 2011 af LotteGreen (Slettet)

n(Al) = 0,068569 mol

forhold: 4,04655 mol

mit spørgsmål lyder nok dumt, men hvad kan jeg så gøre med de 4,04655 mol. I mit regneopgave har jeg flere udover berrylium, aluminium, har bl.a. også svovl, skal jeg så sige n(Be)/n(Al)/n(S) og hvorfor?

Forstår det bare ikke helt - tak!


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Mineralet beryl har forskiften Be3Al2(SiO3)6 ; det er vel meningen, at man skal skyde sig frem til det i opgaven. Ellers formuler hele opgaven, så vi ikke skal gætte os frem.


Svar #8
16. august 2011 af LotteGreen (Slettet)

opgaven:

Tugtupit er fundet ved en analyse. Man fandt 7,952 g tugtupit indeholder 1,563 g natrium, 0,153 g berrylium, 0,459 g aluminium, 1,910 g sicilium og 0,603 g chlor. Resten af massen udgøres af oxygen.

Bestem den kemiske formel for tugtupit udfra dette analyseresultat.

Jeg skal derfor finde n(na) n(be) n(al) n(si) n(cl) og n(o)

Hvad skal man efter?


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. august 2011 af mathon

 

                  M(Na) =                         22,990 g/mol

                  M(Be) =                           9,012 g/mol

                  M(Al) =                          26,982 g/mol

                  M(Si) =                          28,086 g/mol              

                  M(O) =                          15,999 g/mol

.

                                    n = m / M


Svar #10
16. august 2011 af LotteGreen (Slettet)

mathon så finder jeg stofmængden, men hvad kan jeg bruge den til?


Brugbart svar (1)

Svar #11
16. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Bestem de relative mol-forekomster, f.eks. i forhold til Be, og afpas så den kemiske formel.


Svar #12
16. august 2011 af LotteGreen (Slettet)

Så, hvis vi antager at n(na) = 2 og n(be) = 1 så skal jeg sige 2/1 = 2 og vi vil så have Na2? Hvis dette passer hvordan er rækkefølgen i forskriften så bestemmer jeg selv?


Brugbart svar (1)

Svar #13
16. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Se på forholdene

n(Na)/n(Be) , n(Al)/n(Be) , n(Si)/n(Be) , n(Cl)/n(Be), og n(O)/n(Be). Disse forhold er alle tæt på heltal, hvoraf man så finder forskriften.


Svar #14
16. august 2011 af LotteGreen (Slettet)

#13

Ok har fat i det nu. Efter alt dette er gjort, er det så lige meget med rækkefølgen af hvordan de står altså NaBeSiO osv.


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. august 2011 af mathon

se

Vedhæftet fil:empirisk formel_2.doc

Skriv et svar til: Bestem forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.