Matematik

Prisudvikling

18. august 2011 af turok (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Prisen på en bestemt vare fordobles tilnærmelsesvist hvert tiende år på grund af inflation i vareprisen. Det oplyses at varen i år koster 400 kr.


a) Opstil en model, der beskriver varens prisudvikling.


Svar #1
18. august 2011 af turok (Slettet)

 Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Prisudviklingen kan beskrives ved en eksponentiel vækst med fordoblingstid T2 = 10år og startværdi 400kr .


Svar #3
19. august 2011 af turok (Slettet)

 hvad skal man så gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august 2011 af Walras

Du kan løse den på mange måder, men det har rod i det samme.

2y0=y0aT2 <=> 2=aT2 <=> a=21/(T2) <=> a=21/(10)

så du får, at

y=400*2t/(10),

idet y0=400 og a=21/(10) som just blev udregnet.

Opskrevet på en mere almindelig gymnasieform

y=400*1,072t,

dog er den kompakte skrivemåde at foretrække, da afrungding da ej er nødvendigt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. august 2011 af Walras

Notationsrettelse:

2y0=y0aT2 <=> 2=aT2

T2 var lige smuttet ned ved siden af a, hvor den naturligvis ikke høre hjemme.


Svar #6
21. august 2011 af turok (Slettet)

forstår ikke hvordan du gør? 


Skriv et svar til: Prisudvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.