Kemi

Mængdeberegning

21. august 2011 af Leo123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej 

jeg er igang med en opgave i kemi, hvori der skal anvendes mængdeberegning, jeg har bare rimelig svært ved at løse den er der mon nogen som kan hjælpe opgaven lyder sådan:

Koncentreret salpetersyre indeholder 68% HNO3 og har massefylden 1,4g/mL. Beregn hvor mange mL af denne syre der skal bruges for at fremstille 1,00 L 2,00 M salpetersyre.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2011 af uiouio (Slettet)

Jeg vil starte med at beregne massen af 1L HNO3
m=V·ρ=1000mL*1,4g/mL=1400g
Så vil jeg finde ud af hvor meget HNO3 vi skal anvende
68% er det samme som 0,68g
m(NaCl)=0,68g*1400g=952g≈952mL≈0,952L
 

Jeg er ikke sikker på, at det er rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. august 2011 af mathon

d = 1400 g/L
M = 63,02 g/mol
p = 68

 

                                   c = p·10-2·d/M = 0,68·(1400 g/L) / (63,02 g/mol) = 15,12 M

stofmængden 1,00 L 2,00 M HNO3
er
                                   n = V·c = (1,00 L) ·(2,00 mol/L) = 2 mol

volumen 15,12 M HNO3

                                              V·c = n

                                   V = n/c = (2 mol) / (15,12 mol/L) ≈ 0,13228 L = 132,28 mL

 


Skriv et svar til: Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.