Matematik

beregning af skæringspunkt for 2 rette linjer

21. august 2011 af kleehyug (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har fået opgivet to ligninger som jeg skal beregne skæringspunktet for.

x - 3y - 4 = 2   og     2x = 4y - 1


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Benyt substitutionsmetoden, hvor du isolerer enten x eller y i den ene ligning og indsætter i den anden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. august 2011 af TorbjørnAggernæs (Slettet)

Enig med studieguruen. Jeg tror dit problem er, at du har 2 ubekendte. For at kunne løse ligningen skal du derfor af med den ene ubekendte.

først isolerer jeg x i den venstre ligning

x-3y-4=2  <=>  x=3y+6

så isolerer jeg x i den højre ligning

2x=4y-1  <=>  x=2y-0,5

da jeg nu ved, at x er 3y+6 og at x også kan beskrives som 2y-0,5 har jeg 2 udtryk som kan sætte lig hinanden.

3y+6 = 2y-0,5

y+6  =-0,5

y = -6,5

nu har jeg et udtryk for y som jeg sætter ind i ligningen til venstre for at finde x

x-3*(-6,5)-4=2  <=>  x+19,5-4=2  <=>  x+15,5=2  <=>  x=-13,5 

Facit må derfor være x=-13,5 og y=-6,5


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2011 af mathon

kort
            I:    x - 3y =  6                                     I multipliceres med 2 og kaldes III
            II:   -2x + 4y = 1

            III:    2x - 6y =  12                             
            II:   -2x + 4y = 1                                  II og III adderes

                      -2y = 13

                       y = -(13/2) = -6,5                    som indsat i     I:    x - 3y =  6   giver

                      x - 3·(-6,5) =  6

                      x = 6 - 19,5 = -13,5


Skriv et svar til: beregning af skæringspunkt for 2 rette linjer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.