Kemi

Entalpitilvækst og varmeafgivelse

21. august 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

I min bog står der

delta H = Qp     (konstant tryk, kun volumenarbejde)

1) Hvad menes der med kun volumenarbejde?

Jeg ved godt, at man benytter entalpien til at beskrive et systems indre energi uden medtagelse af volumenarbejdet.

2) Er entalpitilvæksten det samme som varmeafgivelsen ved en reaktion? (det sagde min lærer det var i en opgave vi regnede)

3) Hvorfor kalder man det entalpitilvæksten og ikke bare varmeafgivelsen? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. august 2011 af gigas (Slettet)

Hej :)

1) kun volumenarbejde betyder, at den eneste form for arbejde systemet udfører på omgivelserne (som godt kan være negativt) er volumenarbejde. Et eksempel på volumenarbejde er en reaktion i en åben beholder, hvor der dannes gasmolekyler, som udfører et volumenarbejde, når de ekspanderer ud i rummet mod atmosfæretrykket (gaspartiklerne skubber atmosfærepartiklerne til side). Der findes også andre former for arbejde f.eks. elektrisk arbejde, så i dette tilfælde er det en specifikation for at fortælle, at ΔH=Qp kun gælder, hvis systemet kun udfører volumenarbejde og er ved konstant tryk.


2) Ikke generelt nej. Det er kun tilfældet ved konstant tryk - eksempelvis, når man udfører en kemisk reaktion i en åben beholder.


3) Entalpi er en størrelse man har defineret således, at den netop er lig varmeafgivelsen for et system, der kun udfører volumenarbejde og er under konstant tryk. Altså er entalpitilvæksten ikke lig med varmeafgivelsen for et hvilket som helst system.


Håber det kan hjælpe lidt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. august 2011 af mathon

konstant p:

              
                                                 Avolume-pressure   =  p(V2 - V1)

                                              

 

    p·V = n·R·T   som for konstant p differentieret med hensyn til T
    giver

                                 p·(dV/dT) = n·R

                                 p·dV = n·R·dT
hvoraf

                                 dQ = n·Cv·dT + pdV

                                 dQ = n·Cv·dT + n·R·dT

                                 n·Cp·dT = n·Cv·dT + n·R·dT

                                 Cp = Cv + R

                                 R = Cp - Cv
og
                                 Cp/ Cv = κ = 1 + (R/Cv)

                                          

                    

 


Svar #3
22. august 2011 af placebo321 (Slettet)

#1

Entalpi er en størrelse man har defineret således, at den netop er lig varmeafgivelsen for et system, der kun udfører volumenarbejde og er under konstant tryk. Altså er entalpitilvæksten ikke lig med varmeafgivelsen for et hvilket som helst system.

Ser man netop ikke bort fra volumenarbejdet, når man regner entalpien?!


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. august 2011 af gigas (Slettet)

#3

Arbejde og varme er to forskellige processer. Udfører man en kemisk reaktion, hvor der dannes gasser i en åben beholder under konstant tryk, så vil ændringen af systemets indre energi bestå af energi, der går til: 1. volumenarbejde og 2. varme. Entalpiændringen er netop varmeafgivelsen fra systemet. Dvs. at entalpiændringen afviger fra ændringen af systemets indre energi, idet energi, som går til volumenarbejde ikke regnes med i entalpi.

Så jo energi i forbindelse med volumenarbejde indgår ikke i entalpien. Håber du kan bruge forklaringen ellers bare skriv igen :)


Svar #5
22. august 2011 af placebo321 (Slettet)

Det er jeg netop enig i :) Jeg havde bare misforstået, hvad du havde sagt. DIne forklaringer er super gode!

Hvorfor har man så indført begrebet entalpitilvækst for et system, der kun udfører volumenarbejde og er under konstant tryk? Kunne man ikke bare kalde det varmeafgivelsen (det er jo det generelle begreb). Hvad er grunden til, at man har fundet på netop det begreb til den specifikke situation?


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. august 2011 af gigas (Slettet)

Jo entalpien er lig varmeafgivelsen / varmetilførslen v. konstant tryk for et system, der kun kan udføre volumenarbejde....men det gælder ikke længere for andre systemer, hvor trykket er variabelt og eller, der er mulighed for andet arbejde end volumenarbejde. I det her tilfælde kan du godt kalde entalpiændringen for varmeafgivelsen eller varmetilførslen, men generelt er entalpi ikke lig energien overført via varmeprocessen.

Mht. hvorfor man har indført entalpien, så er mit bedste svar, fordi det har været belejligt, og fordi det er en vigtig størrelse. Især inden for kemi arbejder man tit med isobare systemer. Jeg kan desværre ikke komme på et mere uddybende svar lige nu...men jeg håber, at noget af, det her, har kunnet hjælpe :)


Skriv et svar til: Entalpitilvækst og varmeafgivelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.