Matematik

haster =(

25. august 2011 af 8745 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har brug for hjælp til denne opgave;

f(x)=e^√(x^2-7)/(e^(x-1) )

-Vis, at grafen for f går gennem punktet P(4,1).

-Bestem ligningen for den rette linje t, som i punktet P tangerer grafen for f

hvordan i alverden gør jeg det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

- Indsæt x = 4, og vis ved udregning at f(4) = 1.

- Benyt tangentligningen f(x) = f'(xo)(x-xo) + f(xo) .


Svar #2
25. august 2011 af 8745 (Slettet)

Jeg sætter 4 ind gennem solve, men lommeregneren siger "false"..


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Nej, du skal indtaste korrekt på lommeregneren.


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man behøver ikke lommeregner for at regne f(4) ud:

f(4) = e√(16-7) / e4-1 = e√9 / e3 = e3 / e3 = 1

Beregn dernæst f'(x) og til sidst f'(4) .


Svar #5
25. august 2011 af 8745 (Slettet)

Okey jeg bliver lidt forvirret nu. Gider du forklare hvad vi gør helt præcis ? :s

Det ville være en stor hjælp


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) har ligningen

y = f'(x0) · (x - x0) + f(x0) .

I denne opgave er x0 = 4 . Vi skal derfor beregne f(4) og f'(4) for at besteme ligningen for tangenten til grafen for f(x) i punktet (4 , f(4)).


Svar #7
25. august 2011 af 8745 (Slettet)

Nåå ja nu giver det bedre mening. Jeg misforstod din første besked.

Men har jeg så "vist" at funktionen går gennem punktet 4;1 ved at vise at det bliver 1?

Og når du siger at vi skal beregne f(4) og f'(4) hvordan det? Den siger noget helt underligt når jeg taster 4 ind i solve i Xo ses plads...


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er ikke funktionen, der går gennem et punkt -- det er funktionens graf. Grafen for en funktion f(x) består af alle punkter af formen (x , f(x)) . Da (4 , f(4)) = P(4 , 1) er et sådant punkt, har man derved vist, at grafen for f går gennem dette punkt P .

I #4 har jeg vist, hvorledes man beregner f(4) . Der er ingen grund til at bruge lommeregner til det. Hvis du endelig vil regne det på lommeregneren, skal du taste det korrekt.


Svar #9
25. august 2011 af 8745 (Slettet)

Andersen11 jeg er blank lige nu.

den beregnede f(4) er som du skrev f(4) = e√(16-7) / e4-1 = e√9 / e3 = e3 / e3 = 1, skal jeg nu differentiere denne? hvad skal jeg differentiere helt præcis.. :S


Brugbart svar (1)

Svar #10
25. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#9

Du skal beregne din værdi f'(4), således at denne kan indsættes i ligningen

y = f'(4) · (x - 4) + 1

Det er fair nok, hvis ikke du kan differentiere f(x) i hovedet, men så anvend lommeregneren.


Brugbart svar (1)

Svar #11
25. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du skal differentiere funktionen f(x) = e√(x^2 - 7) / ex-1 og så beregne f'(4) ved at indsætte x = 4 i den differentierede forskrift.

Man skal benytte reglerne for differentiation af en kvotient, og for differentiation af en sammensat funktion.


Svar #12
25. august 2011 af 8745 (Slettet)

Helt ærlig hvordan differentiere man sådan en ? :O


Brugbart svar (1)

Svar #13
25. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Genlæs den sidste linie i #11 . 

Funktionen kan skrives som

f(x) = g(x) / h(x) ,

hvor g(x) = e√(x^2 - 7) og h(x) = ex-1 .

Funktionen g(x) kan igen skrives som

g(x) = ek(x) ,

hvor k(x) = √(x2 - 7) , osv. Der er tale om sammensatte funktioner af sammensatte funktioner.


Svar #14
25. august 2011 af 8745 (Slettet)

Andersen11 det der kan jeg ikke.. Jeg prøver i lommeregneren nu, forhåbentlig lykkes det mig, så skriver jeg det ind her igen ok?


Brugbart svar (1)

Svar #15
25. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

f(x) = e√(x^2 - 7) / ex-1 , hvoraf

f'(x) = [ (2x/(2√(x2 - 7)))·e√(x^2 - 7)·ex-1 - e√(x^2 - 7)·ex-1 ] / (ex-1)2

       = [(x / √(x2 - 7))  -1] · e√(x^2 - 7) / ex-1

       = [ (x / √(x2 - 7)) -1] · f(x)

Vi har derfor

f'(4) = (4/3 - 1) · f(4) = (1/3) · 1 = 1/3


Brugbart svar (1)

Svar #16
25. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#14

Når du benytter lommeregneren, får du et enormt udtryk

f'(x) = ((e·x / √(x2 - 7)) - e)·e√(x^2 - 7) - x , hvorved

f'(4) = 1/3


Svar #17
25. august 2011 af 8745 (Slettet)

Okey prøv at se her, forresten jeg er meget glad for at i virkelig prøver at hjælpe sådan en som mig i stedet for at skrive to sætninger også ignorere!

Vedhæftet fil:ihh!!.docx

Brugbart svar (1)

Svar #18
25. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#17

Tangentligningen bliver så

y = 1/3·(x - 4) + 1

  = 1/3·x - 4/3 + 1

  = 1/3x - 1/3  


Svar #19
25. august 2011 af 8745 (Slettet)

Hold da ferie, det tog mig godt nok en evighed at forstå. TUSINDE TAK TIL JER BEGGE TO! Det har virkelig hjulpet.


Brugbart svar (1)

Svar #20
25. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Din lommeregner har i hvert fald ikke fundet det korrekte resultat, se #15 .
Du finder jo også f'(4) = -0,052371 , hvorimod det korrekte resultat er f'(4) = 1/3 .


Forrige 1 2 Næste

Der er 29 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.