Kemi

Begrænsende reakttant, hvordan?

26. august 2011 af Light-Lover (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fået følgende opgave:

Hvor mange mol NO (g) kan man danne ved reaktion mellem 5,00 mol ammoniak og 6,00 mol ilt?
4 NH3 (g)+5 O2 (g)→4 NO(G)+6 H2 O(l)
Reaktionsforhold 4:5

n(NH3 )=5,00 mol
n(O2 )=6,00 mol
 

Og hvordan kommer jeg så lige videre?

Jeg skal bruge hvad der er den begrænsende reaktant for reaktionen, men hvordan gør jeg det uden 117.000 omveje


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2011 af mathon

 

            ...med 0,2 mol NH3 (g) i overskud
vil sige
              med O2 i underskud - altså med O2 som den begrænsende reaktant


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. august 2011 af xelion (Slettet)

Wireshark Cookie Dump:

OKCancel

Du kan starte med at se på, hvor mange mol O2 du skal bruge, for at køre dit "batch" en gang med [NH3] = 5 mol:

5 · (5/4) = 6.25 mol O2

Derefter ser vi på hvor mange mol NH3 der kræves, for at køre dit "batch" een gang med [O2] = 6 mol:

6 · (4/5) = 4.80 mol NH3

Som det ses, vil der altså ikke være tilstrækkelig ilt tilstede under reaktionen, eftersom der kræves 6.25 mol, og vi kun har 6 mol til rådighed. Dete gør OXYGEN til din begrænsende reaktant.

Som "mathon" så rigtigt beskriver, er AMMONIAK tilstede i overskud med 0.20 mol, da reaktionen kun kræver 4.80 mol, og vi har 5 mol til rådighed.

For at finde ud af hvor mange mol NO der kan blive dannet ved denne reaktion, må vi derfor tage udgangspunkt i den tilstedeværende stofmængde OXYGEN, for at få den korrekte beregning:

6 · (4/5) = 4.80 mol NO

Havde vi fejlagtigt valgt at bruge AMMONIAK som udgangspunkt for beregningen, var vi endt op med et helt andet - og forkert - resultat, nemlig:

5 · (4/5) = 4 mol NO [FALSK RESULTAT - KUN ET EKSEMPEL!]

Håber du kunne bruge gennemgangen til noget:)

Jesper


Svar #4
27. august 2011 af Light-Lover (Slettet)

Mange tak for hjælpen

Nu giver opgaven mening.


Skriv et svar til: Begrænsende reakttant, hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.