Matematik

Fratrække procent

28. maj 2005 af mmmmn (Slettet)
Jeg ved ikke om der findes en formel for det følgende, jeg har også lidt svært ved at forklare det, så jeg kommer med et eksempel.

Hvis jeg vil lægge 25% til 100, så hedder det:
100 x 1,25 = 125

hvis jeg vil trække 25% fra, ganger jeg i stedet med 0,75.

Så langt så godt.

Men hvad skal jeg gange med for at komme fra 125 tilbage til 100?
Hvis jeg ganger med 0,75, får jeg selvfølgelig ikke 100.
Hvis jeg ganger med 0,80 kommer jeg tilbage til 100, men det gælder kun i dette tilfælde.
Findes der en formel hvor man ligesom kan gå baglæns, så man går den modsatte vej af 100 x 1,25, og i sidste ende havner på 100?

Beklager den rodede forklaring.
Håber der er nogen som forstår det :)

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2005 af ninnacaroline (Slettet)

du dividerer med procenten.
125/1.25 = 100

Har prøvet det med andre tal også, og det virker fint.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. maj 2005 af Waterhouse (Slettet)

Du vil gange 125 med et eller andet for at få 100. Som en ligning bliver det til:

125*x=100

Så dividerer vi med 125 på begge sider:

x = 100/125 = 0,8 = 80%

Mere generelt - hvis du har et eller andet tal P, og vil vide hvor mange procent af det du skal have for at få 100, svarer det til at løse:

P*x=100
<=>
x=100/P

...så hvis du f.eks. har 510 kroner, siger du 100/510=0,19=19%, altså er 19% af 510 lig 100.

Ved ikke helt om det var det du mente, og om det var forståeligt. :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2005 af 404error (Slettet)

For at tage den generelle version - hvis du lægger d*100% til et tal x, så udregner du tallet y bestemt ved

y = (1 + d) * x.

Hvis du vil 'den anden vej', dividerer du blot med (1+d) på begge sider. Så får du

x = y*1/(1+d).

Dvs. x er 1/(1+d)*100% af y.

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. maj 2005 af ninnacaroline (Slettet)

Ah, du vil _altid_ have det til at give 100. Sorry then:)

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. maj 2005 af 404error (Slettet)

#4: Din teknik i #1 er skam rigtig nok, jf. #3.

Svar #6
28. maj 2005 af mmmmn (Slettet)

Hej alle sammen, mange tak for de kreative svar! :)

Jeg beklager at min uklare formulering har været årsag til en del "spildte" kræfter fra waterhouse/404error's side :)
Dog var jeres forklaringer ganske interessante, og havde slet ikke tænkt i de baner! :) Tak for det!

Næææ, faktisk er ninnacarolines metode lige præcis hvad jeg søgte! :)
Jeg havde dog ikke regnet med at det ville være så simpelt. Jeg havde fremlagt det for diverse "matematikere", og de påstod at der ikke fandtes nogen mulig måde at gøre det på !
Ordene var noget i stil med: "hvis det lykkedes dig at lave en formel på det, så er du den nye Einstein!"

:-)


Tak!



Brugbart svar (0)

Svar #7
28. maj 2005 af allan_sim

#6. Der er dog ikke uoverensstemmelse mellem Ninnas og de andres svar, idet at dividere med 1,25 er det samme som at gange med 0,80.

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. maj 2005 af ninnacaroline (Slettet)

#6 det du søgte var altså en 'formel' der kunne få dig tilbage til startkapitalet I hele tiden?

#7 0,8 gælder vel ikke hver gang, men kun i dette tilfælde?

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. maj 2005 af allan_sim

#8. Jeg siger kun, at division med 1,25 er det samme som multiplikation med 0,80. Det gælder altid.

Brugbart svar (0)

Svar #10
28. maj 2005 af ninnacaroline (Slettet)

#9 ja i det her tilfælde. Men ikke med andre tal.

Jeg tror at det er det samme vi mener :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
28. maj 2005 af allan_sim

#10. Sikkert, men du lægger ting i hvad jeg skriver, som ikke står der. Læs mit sidste indlæg uden at tænke på tråden som helhed.

Brugbart svar (0)

Svar #12
28. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)

Det er da sjovt at se, at et uskyldigt spørgsmål kan sætte sindene i kog på denne måde.
En bondemand ønsker at udstykke en rektangulær grund. Han får af teknisk forvaltning besked på, at længden skal reduceres med 10%, til gengæld må han øge bredden med 10%. Det er han svært tilfreds med.
Skal vi ødelægge bondemandens gode humør?

Brugbart svar (0)

Svar #13
28. maj 2005 af ninnacaroline (Slettet)

#12 der er da ingen sind i kog ? :S

#11 mhm, okey.

Brugbart svar (0)

Svar #14
28. maj 2005 af allan_sim

#12. Hmm..... jeg har også lidt svært ved at se, at sindene er i kog - det er der vist rigeligt andre tråde, der klarer meget bedre :-)

I øvrigt Kim - kan du ikke vænne dig til at henvise til det indlæg i tråden, du svarer på? :-)

Brugbart svar (0)

Svar #15
28. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)

Jo, men her det til alle.

Svar #16
28. maj 2005 af mmmmn (Slettet)

#8, ja det tror jeg var det jeg søgte.
Det lyder rigtigt om ikke andet :)

Under alle omstændigheder er de tal jeg får ved at bruge metoden/formlen, lige dem jeg ønsker :)




Skriv et svar til: Fratrække procent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.