Matematik

monotoniforhold

28. august 2011 af Magnus22 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Der er givet en funktion f ved forskriften:

f(x)=ln(x)-1/2x


hvor x>0.

a) Bestem monotoniforholdene for f .
 

hvordan skal jeg gøre dette?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Bestem fortegnsvariationen for den afledede f'(x) .


Svar #2
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

hvad vil det sige?


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Undersøg, hvor f'(x) = 0, hvor f'(x) > 0, og hvor f'(x) < 0 .


Svar #4
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

pinligt - jeg glemte at skrive liningen, men nu står den i #0


Svar #5
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

okay, så det vil sige at jeg konkret regner:

f'(x)=ln(x)-1/2x --> sætter lig 0 og solver.

f'(x)=ln(x)-1/2x --> sætter til -1 og solver.

f'(x)=ln(x)-1/2x --> sætter til 1 og solver.

er det rigtig forstået ?


 


Svar #6
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

hov -1 og 1 skal lige byttes om hvis rækkefølgen skal stemme over ens med #3 :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du skal først bestemme f'(x) og så løse ligningen f'(x) = 0 , for x > 0. Man beregner så f'(x) for passende værdier af x mellem nulpunkterne for at bestemme fortegnet af f'(x) mellem nulpunkterne.


Svar #8
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

#7

f(x)=ln?(x)−1/2 x
f'(x)=1/x
1/x=0→L=Ø
1/x=1→x=1
1/x=−1→x=−1
 

er dette så rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du skal differentiere funktionen korrekt:

f(x) = ln(x) - (1/2)x ⇒ f'(x) = (1/x) - (1/2)

Løs nu ligningen f'(x) = 0 .


Svar #10
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

så får jeg at x=2


Svar #11
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

så den er positiv, negativ, positiv ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
28. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja. Gør nu fortegnsundersøgelsen færdig .

#11

Det giver ingen mening. Hvor mange nulpunkter fandt du?


Svar #13
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

(1/x)−(1/2)=−1→x=−2
(1/x)−(1/2)= 1→x=2/3
(1/x)−(1/2)=0→x=2
 


Svar #14
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

så den vil først være aftagende, så voksende og igen voksende?


Brugbart svar (1)

Svar #15
28. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Du har vist overset, at Dm(f) = { x | x > 0} .

Der blev fundet 1 nulpunkt for f'(x), nemlig x = 2 . Find fortegnet for f'(x) i  intervallet ]0 ; 2 [ og i
intervallet ]2 ; ∝[ ved at beregne, f.eks. f'(1) og f'(3) .

Opstil nu fortegnsvariationen for f'(x) , og afled monotoniforholdene for f(x) deraf.

Din forklaring i #14 giver ingen mening.


Svar #16
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

okay nu tror jeg, at jeg har forstået det hertil.

Når det handler om at finde monotoniforhold, så diferentierer man altid ligningen. Så løser man den mht. 0. Da 0 i dette tilfælde gav 2, så skal jeg vælge en værdi over 2, og under 2. eks. 1 og 3.

f′ (3)=x=2/7
f′ (1)=x=2/3
 

Det med fortegn forstår jeg ikke helt? de er alle positive?


Brugbart svar (1)

Svar #17
28. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det lader ikke til, at du har forstået det helt. Man bestemmer nulpunkterne for f'(x) og beregner så vædien af f'(x) i udvalgte værdier af x mellem nulpunkterne for at bestemme fortegnet af f'(x) mellem dets nulpunkter.

Vi fandt f'(2) = 0. Jeg foreslog at beregne f'(1) og f'(3). Det gøres ved at indsætte de pågældende værdier af x i forskriften for f'(x) = (1/x) - (1/2):

f'(1) = 1 - (1/2) = 1/2

f'(3) = (1/3) - (1/2) = -(1/6)

Fortegnsvariationen for f'(x) ser da således ud

f'(x)        |      +        0           -
-----------|-------------|-------------------->
x            0               2


Svar #18
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

jeg er næsten med nu. Jeg skal bare lige have på plads hvordan du omsætter 1/2 og -(1/6) til det skema du har neden for.


Brugbart svar (1)

Svar #19
28. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#18

De blev omsat til fortegnene. Vi er her kun interesseret i fortegnet for f'(x) på hver side af det ene nulpunkt, der blev fundet. Da f'(x) er kontinuert, har f'(x) konstant fortegn mellem nulpunkterne.


Svar #20
29. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

nu forstår jeg det hele , fedt!!

tusind tak!


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.