Kemi

Gibbs-energi og entropi

31. august 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Reaktion:

2 NO (g) + 2 H2 (g)   --->   N2 (g) + 2 H2O (g)

delta So = - 0,1138 kJ/(mol*K)

delta Ho = - 662,2 kJ/mol

delta Go = - 612,4 kJ/mol

Ud fra fortegnet på den molare entalpitilvækst kan jeg se, at det er en endoterm reaktion.

Entropien er negativ, hvilket betyder, at reaktionen ikke kan forløbe

Gibbs-energien er dog positiv, hvilket betyder, at reaktionen godt kan forløbe.

Hvordan kan det være? Hvad kan jeg tolke ud fra de beregnede værdier? Kan reaktionen forløbe?


Brugbart svar (2)

Svar #1
31. august 2011 af exutu (Slettet)

Det er ΔG som bestemmer om reaktionen kan forløbe spontant. Hvis forskellen i gibbs energi er negativ kan reaktionen forløbe spontant


Svar #2
31. august 2011 af placebo321 (Slettet)

Der står i min kemi bog (jf. BASISKEMI A s. 27),at

Det viser sig, at der i et isoleret system kun kan forløbe processer, hvor systemets entropi vokser, altså

delta S > 0

Det gør entropien jo ikke for denne reaktion, så jeg er lidt i vildrede.

PS. processen katalyseres af en platinholdig katalysator.


Brugbart svar (3)

Svar #3
31. august 2011 af exutu (Slettet)

Det er fordi du ikke har defineret delta S ordentligt. Det er rigtigt at ΔSuniverse≥0 men her er jo ikke tale om hele verdens entropy men kun om et ikke lukket system:

ΔSuniverse = ΔSsurroundings + ΔS system

Hvis vi rykker lidt rundt på denne formel får vi den klassiske: ΔG = ΔH-TΔSsystem

Hvor ΔSsystem svarer til den ΔS du har udregnet/opgivet

Se http://en.wikipedia.org/wiki/Gibbs_free_energy for udledning

En katalysator har ingen betydning for om reaktionen er spontan eller ej(termodynamikken) men kun hastigheden (kinetikken)

 

 


Svar #4
31. august 2011 af placebo321 (Slettet)

Der står delta Ssystem i min bog. Det skulle der også have stået i #2. Hvordan kan det være?

Jeg ved godt, at man kan have en proces, hvor entropien for systemet falder (fx en kaffekop under afkøling), men hvor den samlede entropi stiger, da der tilføres energi til omgivelserne. Derfor synes jeg, det er underligt, at der står  delta Ssystem (det er dog for et isoleret system).

Det må betyde at reaktionen ikke foregår i et isoleret system. Eller hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #5
31. august 2011 af exutu (Slettet)

ΔS system for et isoleret system er jo det samme som ΔStotal (Da ΔStotalSsystem+ΔSomgivelser hvor ΔSomgivelser =0) for hvilken der gælder ΔStotal≥0.


Svar #6
31. august 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg skal lige have opsummeret det:

Så jeg skal sige, at selvom entropien er negativ, kan reaktionen godt forløbe, da reaktionen øger omgivelsernes entropi i dette tilfælde, hvormed delta Stotal altså stiger?


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. september 2011 af exutu (Slettet)

Ja


Skriv et svar til: Gibbs-energi og entropi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.