Matematik

Lodret asymptote

31. august 2011 af elissa92

Håber virkelig, jeg kan få hjælp.

Jeg har følgende funktion, som jeg skal bestemme lodret asymptote for:

h(x) = (x3- 4x2 - 11x + 30) / (x2 - x -12)

Jeg finder rødder i både tælleren og nævneren:

Rødder i tæller: x = 2, x = 5, x = -3

Rødder i nævner: x = 4, x =-3

Her er der 1 fælles rod, nemlig -3, betyder det ikke at jeg kan forkorte? - Hvis det er tilfældet, hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ved hjælp af rødderne faktoriseres tæller og nævner:

h(x) = (x-2)(x-5)(x+3) / ((x-4)(x+3)) = (x-2)(x-5) / (x-4) , x ≠ -3 .


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. august 2011 af mathon

som for
x ≠ -3 og x ≠ 4
giver

                              f(x) = (x2 - 7x +10) / (x-4)              

      lim  f(x) = ∞
      x→4-

      lim  f(x) = -∞
      x→4+


Svar #3
31. august 2011 af elissa92

Vil det sige, at

h(x) = (x-2)(x-5)(x+3) / ((x-4)(x+3)) = (x-2)(x-5) / (x-4) , x ≠ -3

kan omskrives til

(x2 - 7x +10) / (x-4)

hvor x = 4 så vil være den lodrette asymptote? Er det korrekt formuleret?


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. august 2011 af mathon

som for
x ≠ -3 og x ≠ 4
giver

                              f(x) = (x2 - 7x +10) / (x-4)              

      lim  f(x) = ∞
      x→4-

      lim  f(x) = -∞
      x→4+

hvorfor linjen
                             x = 4 er lodret asymptote


Svar #5
31. august 2011 af elissa92

Ja, det har jeg forstået :) Det har jeg også skrevet i min opgave, men jeg tænkte på, om det jeg skrev, var korrekt formuleret. Er den det?


Brugbart svar (1)

Svar #6
31. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du er nødt til at se på grænseværdierne af h(x) for x gående mod 4 fra højre og venstre, som mathon gør i #2 og #4 for at konkludere, at funktionen har linien x = 4 som lodret asymptote.


Svar #7
31. august 2011 af elissa92

Det har jeg gjort, og det er den.. Men er (x2 - 7x +10) / (x-4) en forkortning af (x-2)(x-5)(x+3) / ((x-4)(x+3)) = (x-2)(x-5) / (x-4) , x ≠ -3 ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
31. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Da (x-2)(x-5) = x2 -7x +10 , er

(x2 - 7x +10) / (x-4)

en anden skrivemåde for

(x-2)(x-5) / (x-4)


Svar #9
31. august 2011 af elissa92

Håber, jeg kan få hjælp :)

Jeg skal finde værdimængden for følgende funktion:

f(x) = (4x3 + x) / x - 1

Jeg starter med at finde f ´(x) = 0, og får 1,5519, denne værdi indsætter jeg i f(x), altså f(1,5519), og heraf får jeg 29,901

Jeg tjekker lim   f(x) og får ∞
                   x --> ∞

Da f er kontinuert, har jeg Vm(f) = [29,901;∞[

Er det korrekt?? For når jeg plotter funktionen i en graf, kan jeg slet ikke se sammenhængen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du mener formodentlig funktionen

f(x) = (4x3 + x) / (x-1)

      = x·(4x2 + 1) / (x-1)

Denne funktion er ikke defineret for x = 1, og der gælder

f(x) → ∞ for x → 1+ , og

f(x) → -∞ for x → 1-


Brugbart svar (1)

Svar #11
31. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9 (i forlængelse af #10)

Indskrænket til definitionsmængden ]1 ; ∞[ er det da korrekt, at Vm(f) = [29,901 ; ∞[ som du angiver i #9 .
Da f(x) → ∞ for x → -∞, har vi, at hvis vi indskrænker funktionen til definitionsmængden ]-∞ ; 1[ gælder
Vm(f) = ]-∞ ; ∞[ , så når vi betragter funktionen f(x) på hele sin definitionsmængde ]-∞ ; 1[ ∪ ]1 ; ∞[ , gælder der derfor Vm(f) = ]-∞ ; ∞[ .


Skriv et svar til: Lodret asymptote

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.