Kemi

Hjælp til ligevægte i kemi

03. september 2011 af nicolaskm (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen

Jeg har en kemiopgave for, og jeg er ikke sikker på hvordan jeg kommer i gang med den.


Opgaven lød:

Hver gruppe fremstiller en mættet opløsning af Ca(OH)2 på følgende måde:
I en konisk kolbe blandes ca. 2 g Ca(OH)2(s) med godt 100 mL demineraliseret vand, hvorefter der omrøres i 15 minutter. Herefter filtreres gennem filter ned i en konisk kolbe. (Stuetemperatur noteres!)

Af filtratet (kalkvand) overføres 50,0 ml til en konisk kolbe, hvorefter der tilsættes 5 dråber bromthymolblåt. Titreres herefter med 0,1 M HCl fra buretten til farveomslag. Lav dobbelt bestemmelse.

I første forsøg fik jeg resultatet: 23 ml HCL før farveomslag.
I andet forsøg fik jeg resultatet: 22,7 ml HCL før farveomslag.

Nu er problemet bare efterbehandlingen:

1. Beregn [Ca2+]og [OH-] i den mættede opløsning.
2. Find herefter opløselighedsproduktet for Ca(OH)2 og sammenlign med tabelværdi.
3. Beregn opløseligheden (g/100 ml) af Ca(OH)2 og sammenlign med tabelværdi

Hvordan finder jeg [Ca2+]og [OH-], og hvordan bruger jeg dem til at finde opløselighedsproduktet.

Har virkelig brug for hjælp, så hvis i vil svare vil jeg være meget taknemmelig.
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. september 2011 af mathon

forsøgsrelaterede beregninger:

mættet Ca(OH)2:

den molære opløselighed kaldes s

                                Ca(OH)2 (aq) --->  Ca2+ (aq)  +  2 OH- (aq)
stofmængder i mol:            s                     s                  2s
 

               23 ml HCl ækvivalerer (0,023 L) · ( 0,10 mol/L) = 0,0023 mol

               22,7 ml HCl ækvivalerer (0,0227 L) · ( 0,10 mol/L) = 0,00227 mol

               gennemsnit ((0,023 mol) + (0,00227 mol)) / 2 = 0,002285 mol Ca(OH)2    i  50 mL

               c(Ca(OH)2) = n/V = (0,002285 mol) / (0,050 L) = 0,0457 M

               [Ca2+] = c(Ca(OH)2) = 0,0457 M

               [OH-] = 2·c(Ca(OH)2) = 2·(0,0457 M) = 0,0914 M

 opløselighedsproduktet:

                           [Ca2+]•[OH-]2 = s·(2s)2 = (0,0457 M)·(0,0914 M)2 = 3,82·10-4 M3  

                                     4s3 = 3,82·10-4 M3

                                     sforsøgsbestemt = ((3,82·10-4 M3)/4)1/3 = 0,0457 M

          m/V = (n·M)/V = (n/V)·M = c·M = (0,0457 mol/L) · (74,10 g/mol) = 3,39 g/L = 0,339 g /100 mL

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. september 2011 af mathon

rettelse til 5. linje til venstre i #1

    stofmængder i mol:    rettes til    stofkoncentrationer i mol/L:


Svar #3
03. september 2011 af nicolaskm (Slettet)

tusind tak mathon, det hjalp en del

 


Skriv et svar til: Hjælp til ligevægte i kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.