Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Knap kapacitet

04. september 2011 af o0lone0o (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder med en opgave om knap kapacitet..

En af opgaverne hedder: Vurder, hvor mange timer det er lønsomt at benytte underleverandøren og bergen ændringen i dækningsbidraget.

Og der står at underleverandøren kan foretage en valsning i op til 200 timer. Produktion hos underleverandøren vil medføre en meromkostning på kr. 410 pr. time for Rondo A/S.

Hvordan finder jeg ud hvornår det er lønsomt?

 

der er vedlagt de skemaer jeg har lavet..

Vedhæftet fil: Opgave 2.xls

Brugbart svar (3)

Svar #1
05. oktober 2011 af EbbiN (Slettet)

Du skal finde ud af, hvorvidt du skal lade underleverandøren foretage din valsning, således at du kan efterkomme flere ordrer.

DU kan indtil nu KUN producere op til MAKS. 100 timer O-790, hvorved der stadig mangler 108 samt 150 fra O-220. 

Ergo har vi, som du allerede har udregnet, 258 (758-500) timer som vi med den nuværende kapacitet IKKE kan efterkomme. Derfor skal vi nu spørge os selv; Skal vi benytte underleverandøren til de sidste 258 timer (hvor kun 200 kan dækkes, pga. deres kapacitet). 

Måden hvorpå vi kan vurdere om vi skal sige JA eller NEJ er denne:

Ved underleverandøren har vi en meromkostning pr. time på 410 kr. - samtidig har vi en DIFB. pr. time for O-790 på 480 kr. og for O-220 på 400 kr. 

VI kan nu sætte et simpelt regnestykke op, der fortæller os, hvorvidt det er lønsomt at bruge underleverandøren på hhv. O-790 og O-220.

O-790: 480 - 410 = 70 kr. (VI TJENER PENGE)

O-220: 400 - 410 = -10 kr. (VI TABER PENGE) 

SVARET PÅ SPØRGSMÅLET ER DERFOR:

Det er lønsomt at benytte underleverandøren til valsning af 108 timer af produkt O-790. Ændringen af salgsprisen fremgår af excel-arket(Her tror jeg du har lavet en bommert - du skal jo sige, hvis du KUN kan producere for 100 timer, kan du jo også kun SÆLGE for 100 timers produkter 100/208 = 48 %, dvs. 500 * 0,48 = 240 produkter. DIv. du skal finde DB for 240 produkter og HEREFTER finde ændringer, hvor du så skal indsætte resten af O-790 og regne db for 260 produkter - samtidig står der også Årlig kapacitet på 6000 timer i dit regneark, det forvirrer mig?)


Skriv et svar til: Knap kapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.