Matematik

Bestem en ligning for tangenten gennem (2,4).

05. september 2011 af jesperthenerd (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej er der en der kan hjælpe mig med 2 opgaver og forklare i korte træk hvordan man gør:
 
a) Bestem en ligning for tangenten gennem (2,4).
b) Bestem ligningerne for de tangenter der har hældningskoefficienten 5.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

a) Benyt tangentligningen y = f'(xo)·(x - xo) + f(xo) .

b) Benyt igen tangentligningen, hvor f'(xo) = 5 .


Svar #2
05. september 2011 af jesperthenerd (Slettet)

Kan du ikke forklare mig hvordan man bruger den ud fra de kordinatter man har fået ? 


Svar #3
05. september 2011 af jesperthenerd (Slettet)

koordinater*


Brugbart svar (2)

Svar #4
05. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Nu kender jeg jo ikke din funktion f(x).


Svar #5
05. september 2011 af jesperthenerd (Slettet)

Hehe undskyld glemte jeg at skrive, men har fundet ud af det nu tak for hjælpen :) 


Svar #6
05. september 2011 af jesperthenerd (Slettet)

#4 funktionen lyder sådan her: f(x)=x3-3x2+x+x for x ∈ R


Svar #7
05. september 2011 af jesperthenerd (Slettet)

f(x)=x3-3x2+x+2*


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#7

Du får så

f'(x) = 3x2 - 6x + 1

og dermed

f'(2) = 1

Du kan nu finde tangentligningen gennem (2,4) .


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

a) Funktionen f(x) går ikke gennem punktet (2,4) .

b) Vi bestemmer ligningerne for de tangenter, der har hældningen 5 ved først at finde førstekoordinaterne for røringspunkterne:

3x2 - 6x + 1 = 5  ⇒  x = -0,53  ∨  x = 2,53 , hvoraf

f(-0,53) = 0,48   og   f(2,53) = 1,52   

Ligningerne bliver så

y = 5·(x + 0,53) + 0,48  ⇔  y = 5x + 3,13

og

y = 5·(x - 2,53) + 1,52  ⇔  y = 5x - 11,13


Skriv et svar til: Bestem en ligning for tangenten gennem (2,4).

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.