Matematik

definiationsmængde

07. september 2011 af f3n3r (Slettet)

funktionen f er bestemt ved 
 

       

f(x)= x^2 -9 / x-3

 

angiv definitionsmængden. bestem derefter lim f(x) x->3 og lim f(x) "x->-3"

er funktionen kontiunert ?
 

hjælp tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. september 2011 af peter lind

Mangler du ikke nogle parenteser ?


Svar #2
07. september 2011 af f3n3r (Slettet)

går jeg ikke ud fra.. jeg har skrevet nøjagtigt det som står i opgaven..? hvor skulle der da være parenteser?


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. september 2011 af Walras

f(x)=(x2-9)/(x-3)

har definitionsmængden dm(f)=R\{3}.

lim x->3 f(x)=(x2-9)/(x-3)

er ikke mulig at finde, hvorfor L'Hopitals regel benyttes, så

lim x->3 g(x)=2x/1=6.

Vi finder desuden

lim x->-3 f(x)=(x2-9)/(x-3)=0

Funktionen er faktisk kontinuert i sin definitionsmængde dm(f)=R\{3}, men den er ej kontinuert i hele R, da den ikke er defineret i x=3.


Svar #4
07. september 2011 af f3n3r (Slettet)

#3


f(x)=(x2-9)/(x-3)

har definitionsmængden R\{3].

lim x->3 f(x)=(x2-9)/(x-3)

er ikke mulig at finde, hvorfor L'Hopitals regel benyttes, så

lim x->3 g(x)=2x/1=6.

Vi finder desuden

lim x->-3 f(x)=(x2-9)/(x-3)=0

Funktionen er faktisk kontinuert i sin definitionsmængde, den er dog ikke defineret i x=3. 

1. Hvordan har du fundet ud af at definitionsmægden er R/ {3]
2. lim x-> 3 får jeg til 0/3 som ikke er muligt, men så benytter du l`hopitals regelen.? og hvad er det for noget ?
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. september 2011 af Walras

1. Du må ikke dividere med 0, men det ville du gøre, hvis x=3, hvorfor funktionen ikke er defineret i dette punkt. Funktionens definitionsmængde er dermed dm(f)=R\{3}, som kan læses funktionen er defineret på hele den reelle talakse undtagen x=3. Bemærk i øvrigt, at skråstregen vender, som jeg vender den!

2.

L'Hopitals regel benyttes, når grænseværdien er "0"/0, som er tilfældet her, idet (32-9)/(3-3)=0/0. L'Hopitals regel siger da, at vi må differentiere både tæller og nævner og finde grænseværdien for denne funktion i stedet, idet disse funktioner vil have samme grænseværdi. Tællerens afledede (x2-9)'=2x og nævnerens (x-3)'=1, hvoraf du har forklaringen på funktionen g(x).

Du kan se L'Hopitals regel udtrykt her.

Husk, at konkludere, at da lim x->3 g(x)=6, da lim x->3 f(x)=6 som følge af L'Hopitals regel.


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. september 2011 af peter lind

1. Man kan ikke dividere med 0 og nævneren bliver 0 for x = 3

2. Man kan godt dividere 0 med 3. f(x) kan omskrives til f(x) = (x+3)(x-3)/(x-3) = x+3. Det er en normal lineær funktion

med undtagelse af at funktionen ikke er defineret for x = 3. En lineær funktion er kontinuert og grænseværdien er ikke afhængig af at funktionen ikke er defineret i 3


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. september 2011 af Walras

#6

lim x->3 f(x)≠0/3,

men det er

lim x->-3 f(x)=0/3=0,

hvilket er klart.


Skriv et svar til: definiationsmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.