Kemi

Hydrogenspektrummet og bølgelængder

07. september 2011 af Springhorn (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har to mindre kemi-opgaver, men jeg fårstår ikke rigtigt hvordan jeg skal gribe dem and. Opgaverne lyder:

2) Til fyrværkeri anvendes bariumnitrat, der ved forbrænding ud¬sender gul-grønt lys. De eksciterede barium-ioner udsender lys med bølgelænderne 487 nm, 514 nm, 543 nm, 553 nm og 578 nm.

Beregn energitilvæksten pr. mol barium-ioner svarende til hver bølgelængde.

Jeg har ærligt talt ingen ide om hvordan jeg skal begynde. En formel eller lignende ville være hjælpsomt :)

--------------

3) ”Septembers himmel er så blå”. Himlens blå farve skyldes atmos¬færens spredning af lyset fra solen. Det blå lys har frekvensen 7,5?1014 s-1.

a) Beregn energien af en enkelt foton for lyset med denne frekvens.

Her brugte jeg E=h*f= 6,63*10^(-34) J*s*7,5*10^14 s^(-1)=5,0*10^(-19) J

Jeg er ikke helt sikker på om det er rigtigt...

b) Beregn energien af et mol fotoner med denne frekvens.

Jeg aner ikke hvordan jeg skal udregne det for et mol...

c) Beregn bølgelængden af det blå lys.

Jup, også rimeligt lost her :(

 

Bare et par enkelte formler eller retningslinjer ville være dejlig hjælp ^^ Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2011 af cep (Slettet)

Mht opgave 3. Et mol betyder bare et bestemt antal af et eller andet. Lidt ligesom at hvis du har 1000 joule fx. kan du sige du har et kJ eller 1000000 et MJ. Et mol betyder at du har 6,022*10^23 altså rigtig mange. Så når du har energien af en foton ganger du bare den med 6,022*10^23 (det er det der hedder Avogadros konstant NA) for at få energien af et mol fotoner. Til opgave c) skal du bruge sammenhængen mellem frekvens (antal svingninger per sekund) og bølgelængde (længden af en svingning). De er hinandens reciprokke så at sige, dvs at:

f = 1 / λ

og

λ = 1 / f

Du kender frekvensen, så det er nemt at finde bølgelængden. Du kan altid tjekke med diverse oversigter og det blå lys bør ligge omkring 400-500 nm.


Svar #2
08. september 2011 af Springhorn (Slettet)

Tusind tak for hjælpen, jeg tror nok jeg kan finde ud af det nu :)


Svar #3
08. september 2011 af Springhorn (Slettet)

Men jeg går ud fra at du mener at f = c/λ, ikke? :)

Lige meget hvad så er jeg endelig færdig med opgaven, tusind tak ^^


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. september 2011 af cep (Slettet)

Hehe, jo selvfølgelig :)


Skriv et svar til: Hydrogenspektrummet og bølgelængder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.