Matematik

MatA

07. september 2011 af MariaDahl (Slettet) - Niveau: A-niveau
Hvordan finder man ud af, om en brøk er blevet forkortet eller forlænget?? En opgave i bogen lyder, at man skal udfylde de tomme pladser i en brøk. Eks. 7a^2/24a. =. 14a/__ Hvad skal der stå på den tomme plads, og hvordan regner man sådan noget ud?? Mange tak på forhånd :-)

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du skal løse ligningen

7a2/(24a) = 14a/x


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2011 af Krabasken (Slettet)

Det er meningen, at du skal sige:

7a^2 er blevet til 14a

7 er altså blevet til 14 og a^2 er blevet til a

Hvordan?

Ved at gange med 2/a

Derfor skal dun gøre det samme i nævneren

so altså blive 24a*2/a = 48

Resultat:  7a^2/24a = 14a/48


Svar #3
07. september 2011 af MariaDahl (Slettet)

Bliver det 48, og ikke 48a?? :-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2011 af Krabasken (Slettet)

Prøve:

14a/48 forlænget med a = 14a^2/48a

som forkortet med 2 = 7a^2/24a

Som er den brøk, vi startede med


Svar #5
07. september 2011 af MariaDahl (Slettet)

OK. Mange tak. Men for at være sikker på, om jeg har lavet dem rigtige, så vil jeg bruge et andet eks. 12/__ =. 6/5a 12:6/a = 2a 5*2a = 10a ???

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. september 2011 af Krabasken (Slettet)

Nemlig!


Skriv et svar til: MatA

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.