Matematik

Uforkortelige brøker

07. september 2011 af MariaDahl (Slettet) - Niveau: A-niveau
Hvad er en uforkortelig brøk, og hvordan angiver man dem som forkortelige?? 3/7 + 2/3 = ??? 4 * 7/8 = ??? Skal jeg regne dem ud efter de regneregler for brøker, eller er det her noget helt andet??

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2011 af Crazyguitarman (Slettet)

foreksempel er 2/4 en forkortelig brøk, hvor 1/2 er en uforkortelig brøk (men det samme tal)

Uforkortelige brøker er brøker hvor man er nødt til at lave kommetal inden i, eller gange/plusse foran brøken for at gøre den "simplere"

Det vil sige, en uforkortelig brøk er en simpleste brøk man kan få. Giver det mening?

et par eksempler mere:

7/8 uforkortelig
9/6 forkortelig til 3/2, som er uforkortelig.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

En uforkortelig brøk er en kvotient mellem to hele tal, hvor der ikke er nogen fælles divisor i tæller og nævner.

Ved addition af brøker forlænger man dem til en fælles nævner.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2011 af Walras

Du benytter tre forskellige uforkortelige brøker i dit indlæg, idet 3/7, 2/3 og 7/8 alle er uforkortelige brøker. At de er uforkortelige vil sige, at du ikke kan dividere med et heltal i både tælleren og nævneren, så disse vedbliver at være heltal.

3/7+2/3=3*3/(7*3)+2*7/(3*7)=9/21+14/21=23/21,

som også er uforkortelig.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. september 2011 af mette48 (Slettet)

23/21 er en uægte brøk fordi tælleren er større end nævneren

Den bør omskrives til blandet tal

23/21 = ( 21+2 )/21 = 21/21 + 2/21 = 1  2/21


Skriv et svar til: Uforkortelige brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.