Matematik

hjælp til brøker... please!

08. september 2011 af Nillrlej (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej, kunne godt bruge lidt hjælp med mine brøker.
Jeg har lært at gange brøker med brøker, og hele tal med brøker..

Men hvordan ganger jeg dette:

64 6/8 * 30 12/24

Hvad hvad hedder denne regnemåde?


Svar #1
08. september 2011 af Nillrlej (Slettet)

Glemte lige:

Vil også gerne vide hvordan jeg dividere disse brøker.


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Forkort først brøkerne; og gang så de to toleddede størrelser med hinanden

(64 6/8) · (30 12/24) = (64 + 3/4) · (30 + 1/2)

                                    = 64·30 + 64·(1/2) + (3/4)·30 + (3/4)·(1/2)

                                    = 1920 + 32 + (45/2) + (3/8)

                                    = 1952 + 22 + (1/2) + (3/8)

                                    = 1974 + (4/8) + (3/8)

                                    = 1974 7/8


Svar #3
08. september 2011 af Nillrlej (Slettet)

#2
 

Tusind tak :)
Du skulle vel ikke også vide hvordan jeg dividere det?
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ved division af de to brøker står man sig bedst i at omdanne de blandede tal til uægte brøker og så benytte, at man dividerer med en brøk ved at gange med den omvendte brøk:

(64 6/8) / (30 12/24) = (64 + 3/4) / (30 + 1/2)

                                    = (259/4) / (61/2)

                                    = (259/4) · (2/61)

                                    = (259·2) / (4·61)

                                    = 259 / (2·61)

                                    = 259 / 122

                                   = 2 + 15/122


Skriv et svar til: hjælp til brøker... please!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.