Kemi

molbrøk

29. maj 2005 af Sabrina (Slettet)
Hej!

Er der én, som kan forklare mig, hvorfor et rent stof har molbrøken 1?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2005 af frodo (Slettet)

molbrøken er defineret som stofmængden af stoffet delt med den samlede stofmængde i blandingen.

Hvis du har et rent stof, er stofmængden af stoffet = den samlede stofmængde, og der fås x=n/n=1

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)

Ja, forklaringen måtte og skulle jo være enkel.
Molbrøk er defineret som antal mol af et givet stof divideret med antal mol i alt.
Hvis du har 2 mol af stoffet x og ikke andet, så får vi 2/2 = 1.
Den kunne jeg lige klare uden at kigge i bøger.

Svar #3
29. maj 2005 af Sabrina (Slettet)

Kan I nævne et stof (gerne en væske), som ikke er rent?

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2005 af frodo (Slettet)

hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. maj 2005 af frodo (Slettet)

du kan jo have en opløsning af NaCl i vand, hvor molbrøken af NaCl bliver forskellig fra 1, hvis det er det du mener med "ikke rent".

Svar #6
29. maj 2005 af Sabrina (Slettet)

Jeg er lidt forvirret :$

Vand består jo også af hydrogen og oxygen. Så hvorfor er det mere rent end NaCl, som består af natrium og chlorid?

Svar #7
29. maj 2005 af Sabrina (Slettet)

Kan en af jer forresten svare mig på, hvordan spørgsmålet til eksamen kan se ud? Jeg har kemi på A-niveau.

Er godt klar over, at man får en rapport og et teori-spørgsmål, som ikke passer sammen. Men mht teori-spørgsmålet er det så bare en overskrift fx "Organisk kemi" - og så skal man helt selv udvælge, hvad man vil fortælle om?

Brugbart svar (0)

Svar #8
29. maj 2005 af frodo (Slettet)

øhh..
Jeg er ikke helt med på, hvad det er du spørger om.

Rent NaCl, er jo KUN NaCl.

Rent vand er jo også KUN vand.

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. maj 2005 af frodo (Slettet)

nej, du får en overordnet titel, med nogle underspørgsmål fx inden for den organiske kemi, som du skal svare på.

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)

Vand er jo H2O.
2 mol H + 1 mol O giver 1 mol H2O.
Det kunne jo lede til interessante resultater, men tingene må kun tælles med 1 gang, vi kan ikke have molbrøker større end 1.
1 mol NaCl i 3 mol H2O giver 4 mol.
Molbrøken for NaCl = 1/4.
Molbrøken for H2O = 3/4.

Svar #11
30. maj 2005 af Sabrina (Slettet)

Tak for jeres svar! Jeg er med på den nu.

Jeg har to spørgsmål mere, som formentlig også er rent nemme:

a) "Jo svagere syre, vi titrerer, desto større er pKs, og desto mindre bliver pH-springet (på titrerkurcen ved ækvivalenspunktet)". Hvorfor bliver pH-springet mindre?

b) irreversibel = reaktionen kan kun løbe den ene vej?

Brugbart svar (0)

Svar #12
30. maj 2005 af frodo (Slettet)

tæk fx på eddikesyre.. Hvad er pKb for den korresponderende base.. Derfor bliver springet mindre, dog kun til en vis grænse, for tager vi en ekstremt svag syre, som fx ethanol, bliver den korreponderende base stærk! og ikke svag som i tilfældet ovenfor.

b) man bruger som regel udtrykket i termodynamikken, for en proces der kun kan forløbe den ene vej ja. Men det er lidt mere avanceret end som så

Svar #13
01. juni 2005 af Sabrina (Slettet)

Tak for svaret endnu engang, Frodo :)

Ved du, hvad en valenselektron er?

Og har du kendskab til NMR-spektroskopi?
Hvis du har, ved du så, hvorfor der er flere alfa-protoner end beta-protoner, blot fordi alfa-protoners energi er lidt lavere?

Brugbart svar (0)

Svar #14
01. juni 2005 af Katty (Slettet)

Ja, men der vil ikke være flere alfa-protoner, derimod vil der være flere protoner med alfa-spin.

Brugbart svar (0)

Svar #15
01. juni 2005 af frodo (Slettet)

valenselektron er blot betegnelsen for en elektron i valensskallen (som er den yderste skal), dvs de kemisk reaktive elektroner.

Og ja det er derfor at der er flere protoner med alfa-spin

Svar #16
02. juni 2005 af Sabrina (Slettet)

Jamen, det at protoner med alfa-spin har lavere energi, hvorfor er det forklaring på, at der er flere af dem? Kan ikke se, at det gør en forskel?

Brugbart svar (0)

Svar #17
02. juni 2005 af frodo (Slettet)

et system vil altid stræbe efter at have lavest mulig energi. Det er godt nok lidt en pseudoforklaring, men det er den vej man skal gå for at forstå det

Brugbart svar (0)

Svar #18
02. juni 2005 af frodo (Slettet)

man kan ihvertfald sige så meget, at det er mere favorabelt, at have mindst energi..

Derfor vil der være flere. Og årsagen til at de ikke alle har alfa-spin så, er at det også er energikrævende at vende spinnet. Og det kræver simpelthen for meget energi

Svar #19
03. juni 2005 af Sabrina (Slettet)

Mange tak for svarene! :)

Skriv et svar til: molbrøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.