Matematik

Find x for: 2*ln(2*x)=-10

08. september 2011 af random777 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hejsa, jeg står med en matematik aflevering hvor jeg skal finde x for 2*ln(2*x)=-10. Men når jeg kører mit resultat igennem dne originale ligning, giver den desværre ikke -10. Jeg håber at nogen kan hælpe mig.

 

Billede for mine udregner kan ses som vedhæftet fil eller her: http://imageshack.us/photo/my-images/560/matln.png/

 

Edit: Vi kan også bare gøre det på den gode gammeldags måde :)

 

2*ln(2*x)=-10 ⇔

ln(2*x)=-10/2 ⇔

ln(2*x)=-5 ⇔

2*x=e^-5 ⇔

x=(e^-5)/2

x=0.00336946938344018

 

men problet er at 2*ln(2*0.00336946938344018)=-11,386

 

 

 

Vedhæftet fil: matln.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
08. september 2011 af SuneChr

2·ln(2·x)  = - 10  ⇔  2·(ln 2 + ln x)  =  - 10   ⇔   2·ln 2 + 2·ln x  =  - 10

Nu skulle det være muligt at isolere  ln x og dermed færdiggøre ligningen.


Svar #2
08. september 2011 af random777 (Slettet)

2·ln 2 + 2·ln x  =  - 10 ⇔

 2·ln x  =  - 10/1,386 ⇔

2·ln x  =  - 10/1,386 ⇔

ln x  =- 7,217/2 ⇔

ln x = -3,607 ⇔

x = e^3,607 ⇔

x = 0.02713312

 

2·ln 0.02713312 = -7,214

 

Ligning går stadig ikke op?

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
08. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#0

2*ln(2*0.00336946938344018) = -10

hvis man regner det ud korrekt. Din værdi for x er korrekt.


Svar #4
08. september 2011 af random777 (Slettet)

#3

hmmm, hvordan er du kommet frem til det resultat? både min lommeregner og Mathcad 14 modsiger det?


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg bruger Excel; men jeg er sikker på, at du får det rigtigt, hvis du taster det korrekt på din lommeregner.

OK, jeg ser nu, at jeg har en lidt anden værdi for x = (e-5) / 2 = 0,003368973499543 , så det er din værdi for x, der ikke er helt korrekt regnet ud. Jeg regnede den oprindelige lignings venstre side med min værdi for x, ikke med din værdi for x.

Indsætter jeg din værdi for x, får jeg

2*ln(2*0,00336946938344018) = -9,99970563888 ,

så jeg ved ikke, hvordan din lommeregner regner.


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. september 2011 af SuneChr

Indtastes i Excel

=EKSP(-5-LN(2))                      fås

0,00336897349954273


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er jo helt i overensstemmelse med min værdi i #5.


Skriv et svar til: Find x for: 2*ln(2*x)=-10

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.