Matematik

Ligning - kvadratsætning?

08. september 2011 af Santa77 (Slettet)

Hej jeg har en ligning for som i måske synes er nem, men jeg er en klovn til matematik og jeg er virkelig i tvivl. Jeg ved at man nok skal gange de to paranteser ind i hinanden. Og der er vist også noget med nogle kvadratsætninger, men jeg plejer altid at gøre det forkert. Så er der nogen der kan hjælpe? 

Den lyder således

(a+5b)(-a+2b)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2011 af Isomorphician

Det er ingen ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er et udtryk. Man ganger to flerleddede størrelser med hinanden ved at gange hvert led i den ene størrelse med hvert led i den anden. Det er kendt fra folkeskolen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2011 af Vinstrup (Slettet)

Ellers hvis du er i tvivl, så gang ind i parenteserne

(a+5b)(-a+2b)

=> -a+ 2ab - 5ab + 10b2

=> -a- 3ab + 10b2

 

=> (betyder det samme som)


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man må ikke benytte ⇒ som alternativ skriveform for = . Tegnet ⇒ benyttes mellem ækvivalente udsagn, mens = benyttes mellem udtryk, der er lige store. Her er der tale om at reducere et udtryk, så der skal benyttes = .


Svar #5
08. september 2011 af Santa77 (Slettet)

Tak :) tror jeg forstår det


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. september 2011 af Vinstrup (Slettet)

#3: okay, men kan det så ikke bruges i forbidensel med isolering af formler? - det plejer min lærer at gøre (og han sagde til mig at ⇒ betyder det samme som)


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man kan benytte det mellem ensgyldige udsagn, for eksempel, når man arbejder på en ligning:

x2 -4 = 0  ⇔  (x+2)(x-2) = 0  ⇔ [ x+2 = 0 ∨ x-2 = 0 ]

Her er de åbne udsagn i x ensgyldige og har samme løsningsmængde.

Men man kan ikke skrive

x2 -4 ⇒ (x+2)(x-2) ,

for det har ingen logisk mening. Her skal man skrive

x2 -4 = (x+2)(x-2)

idet de to udtryk er lige store.


Skriv et svar til: Ligning - kvadratsætning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.