Matematik

Monotoniforhold..

10. september 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Hej

Hvordan kan man vide hvis en parabel har en lokal max el. min. ved at se på en graf?

Hvordan finder man enlig monotoniforhold hvis man har en parabel og hvorfor gør man det? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis parabelen vender grenene opad, har den et lokalt (og globalt) minimum. Hvis den vender grenene nedad, har den et lokalt (globalt) maksimum.

Monotoniforholdene giver et hurtigt overblik over, hvordan funktionen og dens graf ser ud. Generelt undersøger man monotoniforholdene for en funktion f(x) ved at løse ligningen f'(x) = 0 .


Svar #2
10. september 2011 af Ultraviolet (Slettet)

så der er ikke forskel på lokalt og globalt selvom ordene i selv kunne antyde det? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jo, der kan generelt være forskel på et lokalt og et globalt ekstremum. Men for denne funktion, parabelen, er det lokale ekstremum også globalt.


Svar #4
10. september 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Hvis man, fx har en afledede funktion for f hvorfor skal man så bestemme monotoniforholdene for både f(x) og f'(x) og tegne dem ind på en monotonilinje? Altså man kan sagtens vise hvordan en graf ser ud ved blot at lave en monotonilinje for kun  f'(x) eller kan man ikke? 


Svar #5
10. september 2011 af Ultraviolet (Slettet)

#3:  Så for en parabel er lokal og global det samme så i hvilken funktion er disse to ekstremum ikke ens? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Fortegnsvariationen for f'(x) beskriver monotoniforholdene for f(x) . Man bestemmer monotoniforholdene for funktionen f(x) ved at undersøge fortegnsvariationen for f'(x) . Man kommer i gang med fortegnsundersøgelsen for f'(x) ved at løse ligningen f'(x) = 0 .


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Parabelen har kun eet ekstremum, så dette ekstremum er også globalt. Mere komplicerede funktioner kan have flere lokale ekstrema.


Svar #8
10. september 2011 af Ultraviolet (Slettet)

#5: Hvordan kan man helt præcist definere et ekstremum?


Svar #9
10. september 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Hvis man har fundet f'(x) og har isoleret x i f'(x) og fået x=2 skal man så vælge tal som, fx 1 og 3 og sætte ind istedet for x i den afledede funktion, fx f'(1) og f'(3) men hvad så hvis man får at f'(1)=1 og f'(3)= -0,01


Brugbart svar (1)

Svar #10
10. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Et lokalt ekstremum er enten et lokalt minimum eller et lokalt maksimum.

Ved et lokalt minimumspunkt x0 er fortegnsvariationen for f'(x) - 0 + .

Ved et lokalt maksimumspunkt x0 er fortegnsvariationen for f'(x) + 0 - .


Brugbart svar (1)

Svar #11
10. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Når man har fundet en løsning til ligningen f'(x0) = 0 , beregner man f'(x) for en værdi af x på hver side af x0 i nærheden af x0 for at bestemme fortegnet af f'(x) på hver side af nulpunktet. De punkter, hvor man beregner f'(x), skal så ikke være nulpunkter for f'(x) .

I dit eksempel er fortegnsvariationen omkring x=2 for f'(x) så + 0 - , så der er et lokalt maksimum for f(x) ved x = 2 .


Svar #12
10. september 2011 af Ultraviolet (Slettet)

og man ved det er et lokalt maksimum fordi man får 1 som er positiv og som ligger før 2 og 3 negativ som ligger efter to dermed + nul - eller har jeg forstået det forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man ved det er et lokalt maksimum ved x = 2, fordi i en omegn omkring x = 2 har f'(x) fortegnsvariationen + 0 - .


Skriv et svar til: Monotoniforhold..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.