Matematik

HJÆLP TIL LIGNINGER!

10. september 2011 af baaby (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej allesammen, nogle der kan hjælpe mig med at løse disse ligninger, og forklar hvordan man gør? eller vise mig for det mindste hvad man gør? Så jeg kan lære det, da jeg ikke fatter det.

- tak på forhånd :)

a) x^2= 256

b) x^3=1.3298

c) 3x^4=9

d) kvadratroden af x= 12

e) ^3 kvadratroden af x = 30

f) 5* ^3 kvadratroden af x = 20


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2011 af njepsen (Slettet)

Det modsatte af potens er en rod. 

Tag kvadratroden af ^2 og kubikroden af ^3 og se om det hjælper dig :)


Svar #2
10. september 2011 af baaby (Slettet)

hjælper ikke, er virkelig lost?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2011 af Walras

x2=4 => x=±√4 <=> x=±2

x3=8 <=> x=3√8 <=> x=2

x4=16 => x=±4√16 <=> x=±2

√x=2 <=> x=22 <=> x=4

3√x=2 <=> x=23 <=> x=8

Kan du lave dine opgaver ud fra ovenstående eksempler?


Svar #4
11. september 2011 af baaby (Slettet)

Nej, alle disse tegn gør mig forvirret, og ved ikke hvad det skal forestille? har brug for hjælp til at løse disse ligninger, og ikke for at blive mere forvirret, end jeg er i forvejen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2011 af Walras

Så er det da, fordi du ikke ser på det med åben sind. Du kan direkte overføre #3 på dine opgaver. 

For eksempel:

x2=4 => x=±√4 <=> x=±2

det er jo nøjagtig det samme som

x2=256 => x=±√256 <=> x=±16

Altså, du må lige gøre en indsats for at prøve at forstå det. Vi er tilbage i 7. klasses pensum eller sådan noget.


Svar #6
11. september 2011 af baaby (Slettet)

walras, der er ingen har har beet dig om at nedse på mig! hvis du ikke har lyst til at hjælpe så må du venligst gerne forlade mine oplægs, jeg har brug for hjælp og det er derfor jeg beer om hjælp herinde.


Svar #7
11. september 2011 af baaby (Slettet)

og desuden det hjælper ikke at du bare løser opgaven, uden at forklare hva du har gang i?


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. september 2011 af Walras

#6 Det er umuligt at forklare.

Det er en definition, at det at uddrage roden af en vis grad af et tal er det inverse af at opløfte samme tal i samme grad af potens

Hvis du ikke forstår definitionen, må du se på et eksempel (som i #5). Hvis du ikke forstår eksemplerne, er det svært at se, hvordan det ellers kan forklares. 

Formelt kan definitionen udtrykkes

y√(xm)=xm/y

For at benytte denne definition på din første opgave:

x2=256 

er det samme som

x=±2561/2

der er det samme som

x=±√256

som er det samme som

x=±16

Udtrykt i denne opgave vil det sige, at kvadratroden er det modsatte af at opløfte i anden. Du skal så bare huske, at også (-16)2=(-16)*(-16)=256, så både -16 og 16 er løsninger til ligningen x2=256, hvilket er, hvad der står. 

Din næste opgave kan løses ud fra samme definition, idet

x^3=1.3298

som er det samme som

x=1.32981/3

der er det samme som

x=3√1.3298

som er det samme som (hvis du udregner med lommeregner)

x=1.09967

Her er det ikke nødvendigt at huske både en positiv og en negativ løsning, da x3=x*x*x og det samme negative tal ganget med sig selv tre gange vil give et negativt tal. Da x3 er lig et positiv tal, vil x derfor også være det.

Basalt set skal du dog have styr på dine basale regneregler. Du kunne lige så godt have spurgt, hvorfor 1+1=2. Vi er nede på det niveau. Og nej, jeg "nedser" dig ikke. Jeg mistror bare din lyst og vilje til at bruge tid på at sætte dig ind i matematikken.


Svar #9
12. september 2011 af baaby (Slettet)

Ja når forstår jeg det bedre. det forvirrer mig bare meget når der står opløftet i 2,3 også kvadratroden. men tak. 


Svar #10
12. september 2011 af baaby (Slettet)

og hvordan kan man sætte dem ind i lommeregneren, når man ikke ved hvad X er?


Svar #11
12. september 2011 af baaby (Slettet)

og passer det er opgave "c" giver 0?


Svar #12
12. september 2011 af baaby (Slettet)

og passer det at "e" er 3?

d og f kan jeg ikke find ud af regne.

og tror faktisk jeg regner fórkert ud,.


Svar #13
13. september 2011 af baaby (Slettet)

kan ikke lave de sidste fire, synes de er godt hen og blevet sværre end de to første?


Skriv et svar til: HJÆLP TIL LIGNINGER!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.