Kemi

Opløselighed

10. september 2011 af Ytrium (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan regner man opløseligheden (i g/L) af Mg(OH)2 i 0,005 M MgCl2?

 

Ko (Mg(OH)2) = 6*10^-12

 

Nu har jeg prøvet frem og tilbage, og kan ikke få det rigtige resultat, som ifølge bogen skulle være 1 * 10^-3 g/L...


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2011 af mathon

Mg(OH)2 's molære opløselighed kaldes s:

                                       Mg(OH)2 (aq)   --->   Mg2+(aq)    +    2 OH-(aq)
koncentrationer i mol/L:         s                        s                      2s

i ligevægt er opløselighedsproduktet lig med ionproduktet

                                     
                                      [Mg2+] · [OH-]2 = Ko

                                          s ·(2s)2 = Ko        

                                          s = ((Ko/4))1/3 

                                          s = (((6·10-12 M3)/4))1/3 = 1,1447·10-4 mol/L

                                          m/V = s·M = (1,1447·10-4 mol/L) · (58,34 g/mol) = 0,006679 g/L =

                                          0,6679 mg pr 100 mL ≈ 1,0 mg pr 100 mL = 1,0·10-3 g/L                  

                                                                    

 

                                         

 


Svar #2
11. september 2011 af Ytrium (Slettet)

Er det iorden bare at sige at 0,006679 tilnærmelsesvis er 1,0*1^0^-3 g/L ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2011 af mathon

korrektion:

        

                               m/V = s·M = (1,1447·10-4 mol/L) · (58,34 g/mol) = 0,006679 g/L =

                               0,6679 mg pr 100 mL ≈ 1,0 mg pr 100 mL = 1,0·10-3 g pr 100 mL                


Skriv et svar til: Opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.