Kemi

Ethansyre &natriumethanoat pH

10. september 2011 af kathyeb (Slettet)

Hej I der ude..

Jeg står med en kmi opgave som jeg ikke kan finde ud af. derfor håber jeg at I kan hjælpe mig med at se lyset....

Spørgsmålet lyder således:

Beregn pH i følgende vandige opløsninger (ethansyre & ethanoat)

1. 7,5 mL 0,20M ethansyre + 5,00mL 0,20M natriumethanoat

(der antages at [ethansyre] og [ethanoat-] ikke ændres i blandingen)

2.10,0mL 1,75*10^-5M HCl

mine beregninger:

pKs(ethansyre)=4,76

jeg bruger her formlen: pH=pKs +log(cb/cs)

fordi koncentrationerne ikke ændres, er det rigtigt at gøre??

2. 10,0ml 1,75*10^-5 M HCl tilsættes

CH3COO- + HCl ----> CH3COOH + Cl-

Jeg får en total volumen på 18mL

først beregner jeg

n(HCl)= C*v <=> n(HCl)=1,75*10^-5 M * 10*10^-3 L = 1,75*10^-7 mol

finder nu forholdet mellem stofmængderne af basen og syren: 1,75*10^-7 mol / 0,001 mol =0,000175

finder ny konc. c= n / v <=> 0,000175 / 18*10^-3 = 0,00972

pH= -log(0,00972) =2,01223

Disse værdier som jg finder frem til er ikke i overensstemmelse med vores facit liste

og jeg kan simpelthen ikke se, hvad det er jeg laver forkert??!!!

 

3. til hver af opløsningerne under 1 og 2 tilsættes 10,0 mL 0,01 M NaOH - beregn pH efter tilsætningen

denne kan jeg heller ikke få til at passe med facit :((

håber I vil hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2011 af mathon

                  pH = 4,75 + log(nb/ns)

                  pH = 4,75 + log(0,001/0,0015) = 4,57


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. september 2011 af mathon

                 CH3COOH  +  H2O   <--->   CH3COO-  +  H3O+

2)

tilsætning af 
10,0 mL 1,75·10-5 M HCl ændrer ikke på pH udtrykt med 2 decimaler

 

3)

tilsætning af 
10,0 mL 0,01 M NaOH = 0,0001 mol NaOH tvinger ligevægten mod højre

    og giver
                 pH = 4,75 + log((0,001+0,0001 / (0,0015-0,0001)) ≈ 4,65

               


 


Svar #3
10. september 2011 af kathyeb (Slettet)

Tusind tak :)

men hvorfor vil HCl ikke ændre på pH? Jeg tror ikke helt at jeg er med desværre


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. september 2011 af mathon

2)

tilsætning af 
10,0 mL 1,75·10-5 M HCl ændrer ikke på pH udtrykt med 2 decimaler

n = (0,010 L) · (1,75·10-5 mol/L) = 1,75·10-7 mol

 

                 pH = 4,75 + log((0,001-1,75·10-7) / (0,0015+1,75·10-7)) ≈ 4,57


Svar #5
10. september 2011 af kathyeb (Slettet)

3)

hvis man tilsætter 10,0 mL 0,01M NaOH til 2) altså den opløsning med HCl hvad bliver pH da?

CH3COOH + OH-  ------> CH3COO-  +  H3O+

Her beregner jeg pH værende 11,24 mens der i facitliste står 11,70

Hvad gør jeg forkert ? :((


Skriv et svar til: Ethansyre &natriumethanoat pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.