Matematik

Hjælp til linjens ligning

10. september 2011 af camillafhansen (Slettet)

Hjælp søges:

 

Opgave:

Find ligningen for linjen, der går i gennem punkterne (3,7) og (9,5)

 

Har ingen anelse om, hvordan man regner den ud, da jeg lige er startet på STX og aldrig har haft sådanne opgaver i folkeskolen. Jeg har selv fået opgaven til   y =  1/3x+8, men tvivler stærkt på, at det er rigtigt.

Vil sættte pris på, hvis nogen på en logisk og letforståelig måde, kan forklare mig, hvordan en sådan ligning findes.

 

På forhånd, tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2011 af Walras

Du har da vist glemt et minus, ikke?

I så fald er det korrekt. Ellers har du lavet en fortegnsfejl i dine beregninger.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. september 2011 af lunkente (Slettet)

Da du skal finde ligningen til en linje som har formen: y = ax + b

finder du først hældningskoefficienten a

a = (y2-y1)/(x2-x1)

og derefter indsætter du et punkt i følgende formel

y-ypunkt = a(x-xpunkt)

Også isolerer du y. Tadaa- en ligningen for linjen (:


Svar #3
11. september 2011 af camillafhansen (Slettet)

#1 - Jo, glemte et minus. Har også fået det skrevet ind i opgaven nu :-)

#2 - Mange tak for svaret! Tror faktisk jeg forstår det. Det eneste jeg ikke lige helt ved hvordan jeg gør, er at isolere y. Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september 2011 af Walras

#3 Du har jo allerede løst opgaven? 

Generelt:

En affin funktion (i gymnasiet kaldet: lineær funktion) udtrykkes ved

y=ax+b,

hvor hældningskoefficienten kan udregnes ud fra to punkter P(x0,y0) og Q(x1,y1), idet

a=(y1-y0)/(x1-x0)

således, at det ved brug af ét af punkterne såvel som hældningskoefficienten er muligt at udregne skæringen med 2. aksen, idet

b=y0-ax0,

hvor punktet P(x0,y0) er benyttet. Idet da både a og b kendes, kan funktionen

y=ax+b 

opskrives ved indsættelse af de to konstanter.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2011 af mathon

se evt.


Skriv et svar til: Hjælp til linjens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.