Kemi

Opg. Fortynding af opløsning

11. september 2011 af jeanluca (Slettet) - Niveau: B-niveau

På et laboratorium fortyndes en 6,0 M eddikesyreopløsning på følgende måde: 20 mL af opløsningen udtages med en pipette og overføres til en 1000 mL målekolbe. Der fyldes op med vand til mærket og omrystes. Beregn sotfængdekoncentrationen af eddikesyre i den fortyndede opløsning?

 

Først har jeg beregnet n (stofmængden af eddikesyren --> n = V * c = 0,020 L * 6M = 0,12 mol

 

Hvad menes der med at jeg skal beregne stofmlngdekoncentrationen af eddikesyre i opløsningen? Og hvordan gør jeg det?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2011 af PoKulaKi (Slettet)

Stofmængdekoncentrationen er bare det man i daglig tale ville kalde koncentrationen. Så før fortyndingen er stofmængdekoncentrationen 6,0 M. 

Din udregning er fornuftig nok. Så skal du bare dividere stofmængden med volumen efter fortynding, altså 1000 mL for at få koncentrationen. 

Men der er en genvej, så man ikke behøver regne stofmængden ud. Oftest omtalt som fortyndingsformlen. 

http://wiki.mitsted.dk/?page=Fortyndingsformel  (jeg ville have skrevet den ind her, men textboxen opfører sig mærkeligt, så her er et link)

Du har koncentrationen før, volumen før, og volumen efter, så skal du bare isolere koncentrationen efter. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2011 af mathon

fortyndingsfaktor
                             1/50 = 0,02

                             cfort = 0,02·(6 M) = 0,12 M

                             nopl = Vopl·cfort = (1,0 L) · (0,12 mol/L) = 0,12 mol

 


Skriv et svar til: Opg. Fortynding af opløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.