Matematik

Parameterfremstilling

12. september 2011 af elissa92

Håber, jeg kan få hjælp.

Er det korrekt, at parameterfremstillingen for linjen x = 3 ser således ud:

(x over y) = (0 over 0) + t (1/3 over 0)

??


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Nej, det er ikke korrekt. x skal jo være konstant 3. En parameterfremstilling er

(x ; y) = (3 ; 0) + t · (0 ; 1) , t ∈ R


Svar #2
12. september 2011 af elissa92

Hvordan fik du det?

Det, jeg gjorde:

x = 3 <=> 0 = 1/3x, så a = 1/3, b = 0, c = 0

Linjen har nomalvektoren, n = (1/3 ; 0)

retningsvektor, r = (0 ; 1/3)

Punktet x = 0 indsætter jeg, og får:

0 = 3 --> 0

dvs., ar punktet er (0,0)

derigennem får jeg (x ; y) = (0 ; 0) + t (1/3 ; 0) som parameterfremstilling... Det er jo forkert.. Hvordan gjorde du?

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvordan får du 0 = (1/3)x ?  Ligningen er x - 3 = 0 , så a = 1, b = 0, c = -3 .

Din vektor r = (0 ; 1/3) er en gyldig retningsvektor; men hvorfor bytter du så om på koordinaterne for vektoren i parameterfremstillingen? Punktet (0 ; 0) ligger ikke på linien med ligningen x = 3 . Punktet (3 ; 0) ligger derimod på linien. Linien x = 3 udmærker sig netop ved, at alle punkter på linien har x-koordinaten 3 .


Svar #4
12. september 2011 af elissa92

Nårh ja.. Tak for hjælpen

 


Svar #5
12. september 2011 af elissa92

Men så får jeg ikke det samme som, hvad du får :/

For så har normalvektoren n = (1 ; 0) og retningsvektoren bliver så, r = (0 ; 1)

Punktet vælger jeg x = 0

0 - 3 = 0 så y = 3

dvs., at punktet er (0,3) og parameterfremstillingen bliver

(x ; y) = (0 ; 3) + t (0 ; 1)


Brugbart svar (1)

Svar #6
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der er ikke noget punkt på den linie, hvor x = 0. Genlæs #3. Alle punkter på den linie har x = 3. Det er jo netop liniens ligning. Vælg, for eksempel, y = 0 , dvs. punktet (3;0) .


Skriv et svar til: Parameterfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.