Kemi

svær pH-opgave

13. september 2011 af peterandersen1992 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa håber, at I kan hjælpe mig med nedenstående opgave :) Tak

 

Na2HPO4 opløses i 100 mL vand så molariteten er 0,2 M

 

100 mL 0,1 M HCl tilsættes 

 

Hvad er  pH??

 

Er simpelthen gået i stå - har prøvet alt muligt :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2011 af mathon

 

                pH = pKs = 7,21


Svar #2
13. september 2011 af peterandersen1992 (Slettet)

hvordan kan det være ? 

 


Svar #3
13. september 2011 af peterandersen1992 (Slettet)

ved at der er noget om, at når man har en stærk syre fx og tilsætter halvt af den  i forhold til den svage base, så er pks = pH 

 

er det noget med det at gøre og en lille (måske kemisk) forklaring kunne være fantastisk :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2011 af mathon

 

                                                                     saltsyre
                                                     HPO42-  +  H3O+   <--->   H2PO4-   +   H2O

saltsyren forskyder
ligevægten mod højre
                                start            0,02 mol                                  0                
                                                 
                           ligevægt          (0,02-0,01) mol                   (0+0,01) mol

pKs(H2PO4-) = 7,21

 

der er opstået en
pufferopløsning   
                           pufferligningen giver

                                                         pH = pKs + log(nb/ns)

                                                         pH = 7,21 + log((0,01 mol)/(0,01 mol))

                                                         pH = 7,21 + log(1)

                                                         pH = 7,21 + 0

                                                         pH = 7,21

  


Svar #5
13. september 2011 af peterandersen1992 (Slettet)

Så mange gange tak skal du have :D


Svar #6
13. september 2011 af peterandersen1992 (Slettet)

hov forstår bare ikke hvor det ekstra h i H2PO4- kommer fra??


Svar #7
13. september 2011 af peterandersen1992 (Slettet)

Hej igen Mathon, det jeg ikke forstår er hvordan du er kommet frem til : 

 

HPO42-  +  H3O+   <--->   H2PO4-   +   H2O

 

Umiddelbart ville jeg mene at Na2HPO4 + H20 ----->  NaOH + H3PO4 (og så afstemmes) 

 

så hvordan er du kommet videre til dit ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. september 2011 af mathon

        HCl (g) i vand består af H3Oog  Clog kaldes saltsyre

        H3O+ er en stærk base, som reagerer med den svage base HPO42- som vist i #4
        hvorved HPO42- 's korresponderende svage syre H2PO4- dannes.

        syre/base-parret    H2PO4-/HPO42- i vandig opløsning er en pufferopløsning


Svar #9
13. september 2011 af peterandersen1992 (Slettet)

Jeg ved godt jeg er en dør men kan du måske også hjælpe med denne her:

Det er ligesom den første opgave, men nu tilsætter man bare 75 mL 0,1 M NaOH i stedet for HCl ?

 

Og mange tak for svar - det er værdsat


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. september 2011 af mathon

 

                                                     HPO42-      +      OH-   --->   PO43-     +     H2O
natriumhydroxiden
danner phosphation
                                start            0,02 mol                                  0                
                                                 
                           ligevægt          (0,02-0,0075) mol              (0+0,0075) mol

                                                  0,0125 mol                          0,0075 mol

pKs(HPO42-) = 12,67

 

der er opstået en
pufferopløsning   

                                        HPO42-   +   H2O   <--->   PO43-   +   H3O+


                           pufferligningen giver

                                                         pH = pKs + log(nb/ns)

                                                         pH = 12,67 + log((0,0075 mol)/(0,0125 mol))

                                                         pH = 12,67 + log(0,6) = 12,45

 


Svar #11
13. september 2011 af peterandersen1992 (Slettet)

hvor får du de 12,67 fra ?


Svar #12
13. september 2011 af peterandersen1992 (Slettet)

Endvidere siger vores model af pufferligningen at : pH = pKs + log(A-/HA)

 

Er din en anden "slags" pufferligning eller er det det samme ? For du bruger også basen, men vi skal dividere med hele koncentrationen af basen + syren 


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. september 2011 af mathon

"min" er nøjagtig
                                 pH = pKs + log(n(A-)/n(HA))

da koncentrationsforholdet er lig med molforholdet, fordi opløsningsvolumenet er fælles


Skriv et svar til: svær pH-opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.