Matematik

HJÆLP TIL LIGNINGER.

16. september 2011 af Eksamen12 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

4(x-1)=9+2x.

 

Problemet er, hvordan regner man sådan nogle ligninger ud.

 

En stor tak, til den som kan hjælpe :).


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Gang parentesen ud, reducer, og isoler x.


Svar #2
16. september 2011 af Eksamen12 (Slettet)

Tak, men du kunne vel ikke forklare det lidt bedre ?, altså med tal


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. september 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Det jeg ville gøre var at samle x-led og tal på hver sin side, ved at trække fra og lægge til.

Hvis du forestiller dig at skulle løse en ligning baglæns, så kunne det gøres som:

x = 2  (hvis x er 2 må man gerne lægge 2 til på begge sider, eller x eller noget andet, det er stadig rigtigt) x+2 = 2+2

Du burde også gange parantesen ud fx:  4(2-x) = 8 -x

 

En anden men lignende ligning er:

2(x-2)+x = 8+x   ganger parantesen ud:  2x-4+x  = 8+x  (lægger 4 til hver side)  2x+x = 12+x         (Bruger:2x + x = 3x)

3x = 12+x  (og jeg trækker x fra på begge sider)  2x = 12  (Nu deler jeg med 2 på begge sider )  x = 12

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du skal gange parentesen ud på venstre side. Er det et problem? Dernæst isoleres led med x på den ene side, og tal på den anden side. Er det et problem?


Svar #5
16. september 2011 af Eksamen12 (Slettet)

Hvad mener du med isoleres ?


Svar #6
16. september 2011 af Eksamen12 (Slettet)

Og ja det er et problem.


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Man ganger ind i en parentes ved at gange med hvert led: a·(b+c) =a·b + a·c

Ligningsløsning:
Isolér x = saml x'erne på den ene side
og konstanterne (tal uden x'er) på den anden.

Du må:

* Lægge samme tal til på begge sider (også et tal som 2x)

* Trække samme tal fra på begge sider

* Multiplicere (gange) med samme tal undtaget nul på begge sider

* Dividere med samme tal undtaget nul på begge sider

Når du er færdig og har 1*x er lig med et-eller-andet, kan du sætte det tal ind i opgavens ligning, og selv kontrollere at det passer.


Skriv et svar til: HJÆLP TIL LIGNINGER.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.