Kemi

pH for amfolyt

16. september 2011 af uiouio (Slettet)

Nogen der har notater om hvordan man udleder pH for en amfolyt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2011 af guzbak

Det kommer jo an på, om din amfolyt reagerer som en syre eller base?

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Svar #2
17. september 2011 af uiouio (Slettet)

en amfolyt reagerer jo som en syre og en base.. hm?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2011 af guzbak

Ja, en amfolyt KAN reagere som ENTEN en syre eller base :-)

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Svar #4
17. september 2011 af uiouio (Slettet)

betyder, det, at der er to formler for udledning af en amofolyt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2011 af guzbak

Altså, der er jo både en formel for at finde pH af en syre og en formel for at finde pH af en base, så er det jo, at du skal gå ind og se hvordan din amfolyt reagerer i netop den reaktion du har, som en syre eller en base. Vand kan fx være en syre en én reaktion og en base i en helt anden reaktion, netop fordi det er en amfolyt.

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Svar #6
17. september 2011 af uiouio (Slettet)

Jeg tror ikke helt du forstår hvad jeg mener... ligemeget...

tak for din tid og flid


Brugbart svar (2)

Svar #7
19. september 2011 af mathon

da en amfolyt
både kan reagere som syre og som base
har den
                    både en korresponderende syre S
            og
                   en korresponderende base B

for en ideel amfolyt, der er lige så stærk som syre som den er som base
haves

                          S   +   H2O   <--->   Amf   +   H3O+           og       [Amf] · [H3O+] / [S]  = Ks(S)

                          Amf   +   H2O   <--->   B   +   H3O+           og       [B] · [H3O+] / [Amf]  = Ks(Amf)

hvoraf for produktet
                                          Ks(S)·Ks(Amf)  =  ([Amf] · [H3O+] / [S]) • ([B] · [H3O+] / [Amf])

                                          [H3O+]2 · ( [B] /  [S] ) = Ks(S)·Ks(Amf)
og
               [B]  ≈  [S]
dvs
                                         [H3O+]2 = Ks(S)·Ks(Amf)                         som ved logaritmering giver

                                         2·log( [H3O+] ) = log(Ks(S)) + log(Ks(Amf))

                                          -log( [H3O+] ) = (1/2)·(-log(Ks(S)) + (-log(Ks(Amf))))

                                          pH = (1/2)·(pKs(S) + pKs(Amf))

Denne formel til bergning af pH i en amfolyt viser, at pH er uafhængig af amfolytkoncentrationen - som dog ikke bør være meget lille - og at pH-værdien kan beregnes
som
                   gennemsnittet af pKs-værdierne for amfolyttens korresponderende syre og for amfolytten.

 


                                        


Skriv et svar til: pH for amfolyt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.