Fysik

Frie fald.

18. september 2011 af BuchK (Slettet) - Niveau: B-niveau

En dreng slippes fra platformen øverst i Sky Tower. Han opnår under sit frie fald en fart på 94km/h, lige inden han rammer nettet.

a) Beregn hans tilbagelagte vejstrækning under det frie fald. - mit svar: 34.7m

Drengen har massen 78kg. Under opbremsningen i nettet udsættes han for en konstant acceleration i lodret retning af størrelsen fire gange tyngdeaccelerationen.

b) Bestem størrelsen af den kraft, med hvilken drengen påvirker nettet. mit svar: 3.1kN

c) Hvor lang tid går der, fra drengen slippes øverst i tårnet, til hans fart første gang igen bliver 0m/s?
 - mit svar: ?

Jeg ved ikke hvorledes jeg skal gribe opgaven an, og hvad og hvordan jeg skal gøre

Nogen som kan hjælpe mig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

c) Du finder først tiden, det tager at falde frit og opnå hastigheden 96km/h ved

v = g·t ,

herefter finder du tiden, det tager at fuldføre opbremsningen i nettet ved

v = -4g·t + vo


Svar #2
18. september 2011 af BuchK (Slettet)

v = 26,1m/s = 9,82m/s2*t
t = 2,66 sekunder


v = -39,28m/s2*t+v0

Hvad er v0 ?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Starthastigheden ved opbremsningen er vo = 94km/h . Husk enheden.


Svar #4
18. september 2011 af BuchK (Slettet)

v = -39,28m/s2*t+26,1m/s
 

Hvor skal jeg være opmærksom på enheden ?
Er v så 0 ?

0 = -39,28m/s2*t+26,1m/s

eller ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Ja, du skal forstille dig, at drengen har en starthastighed lige inden opbremsningen finder sted. Denne opbremsning har en decceleration på 4g, svarende til 39,28m/s2 . Opbremsningen er konstant indtil drengens hastighed er 0 .


Svar #6
18. september 2011 af BuchK (Slettet)

0 = -39,28m/s2*t+26,1m/s

t = 0,66446. sek.

men hvad er så facit ? skal jeg så ttrække 2,66 s - 0,66 s eller helt hvordan finder jeg et facit ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#6

Du skal ikke trække de to tider fra hinanden. Drengens bevægelse finder sted i to bevægelser; én bevægelse i det frie fald, som tager tiden t = 2,66s, og én bevægelse med deccelerationen 4g, som tager tiden t = 0,66s.

Kan du så nu gennemskue, hvor lang tid der vil gå før drengens hastighed er 0 efter opbremsningen?


Svar #8
18. september 2011 af BuchK (Slettet)

0,66 sek ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#8

Nej, du lægger selvfølgelig de to tider sammen, så du har den samlede tid før drengens hastighed er 0 .


Svar #10
18. september 2011 af BuchK (Slettet)

Sku' da rigtigt.
0,66 + 2,66 


Brugbart svar (1)

Svar #11
18. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#10

Yes, my boy!


Skriv et svar til: Frie fald.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.