Matematik

Ligning med to ubekendte

19. september 2011 af Justme92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen, nogen der kan hjælpe mig? :-)

 

x:3+s*1=10+t*1
y:5+s*(-2)=9+t*1

Jeg skal bare finde s og t i de to ligninger, men kan ikke lige finde ud af det :-/

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2011 af Danielriis (Slettet)

Start med at isolere t i x-ligningen. Når du har gjort det, har du en funktion indeholdende s der angiver t. Denne omskrevne funktion indæsætter du på t's plads i y ligningen. Så har du en ligning med 1 ubekendt, nemlig s. Så udregner du s som du normalt ville i en ligning med 1 ubekendt. Når du kender s, kan du indsætte s i en hvilken som helst af de 2 ligninger, når du gør det, vil der være 1 ubekendt tilbage, nemlig t.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. september 2011 af Euroman28

Sorry læste forkert :)

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2011 af Euroman28

Det du selvfølgelig gør er følgende

3+s=10+t
5-2s=9+t

de kan skrives som

s - t    = 7

-2s -t = 4

s i ligning (1) kan skrives som

s= 7+t

 det kan så indsættes i ligning(2)

-2*(7+t) -t = 4

hvilket er det samme som

-14-3t = 4 -> -3t = 18 - > t = -6

ved at indsætte denne værdi i ligning(1) fåes

3 + s = 4 - > s = 1

derved har du dine værdier for s og t :) Disse værdier går op idet

3+1<=>10-6
5-2*1<=>9-6

mvh

Frederik

p.s. du kan selvfølgelig også anvende determinant-metoden for 2-ligning med 2 ubekendte. Den står i din formel-samling.

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: Ligning med to ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.