Matematik

Procenter: pris for 1 kg.

20. september 2011 af Zkw37 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude, 

Jeg har en opgave her, som jeg har lidt svær ved at løse. Håber, at der er nogen som kan hjælpe!

 

I en bestemt slagterbutik koster 1 kg hakket kød med 20% fedt 35 kr, mens 1 kg hakket kød med 8% fedt koster 45 kr.
a. Beregn ud fra disse oplysninger prisen på 1 kg rent kød og prisen på 1 kg fedt.

b. Prøv at forklare resultatet.

 

Jeg har lidt svært ved, at kunne komme frem til at løse denne opgave, da der er 2 forskellige slags kød med hver sine priser. Jeg har regnet ud hvad priserne er pr. 1% af hvert kød, men hvilken jeg skal tage udgangspunkt i eller om jeg skal sætte dem sammen eller noget ved jeg ikke. Hvad skal jeg gøre??


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. september 2011 af anonym1996 (Slettet)

Det er 2 ligninger med 2 ubekendte.

lad os sige at x er kiloprisen for kød mens y er kiloprisen for fedt. 

 

20% fedt er 1/5, 80% kød er 4/5 Det laver vi om til decimaltal. 0,2 kg fedt og 0,8 kg kød 

Lad os sige at x er kiloprisen for kød mens y er kiloprisen for fedt.

Dette kan vi beskrive matematik sådan:

0,2y + 0,8x = 35

det var første ligning. Vi laver nu den anden ligning. 1kg kød med 8% fedt koster 45 kr. 8% fedt = 0,08 fedt, 92% kød  = 0,92 kød.

dvs. 0,08y + 0,92x = 45

 

0,2y + 0,8x = 35

0,08y + 0,92x = 45

Nu har vi 2 ligninger med 2 ubekendte, brug substitutionsmetoden til at lave det til en ligning.

=)


Svar #2
20. september 2011 af Zkw37 (Slettet)

#1


Jeg takker mange gange for din hjælp, og utroligt er det da, at en femtenårig har så stor viden!

Dog skal jeg lige høre hvad jeg ud fra ligningerne kan forklare ved resultatet? Og der står, at jeg skal kontrollére resultaterne med en grafregner, hvad menes der med det? - At jeg skal kontrollere det på TI eller hvordan? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2011 af anonym1996 (Slettet)

Mange mange tak! :)

Jeg er glad for at kunne hjælpe! :)

Hvis du laver de to ligninger om til en ligning, så kan du jo forklare hvad 1 Kg kød og hvad 1 Kg fedt koster. 

Og jae, jeg kunne ikke se hvad de ellers skulle mene? Bare gør det på Ti. :)


Svar #4
20. september 2011 af Zkw37 (Slettet)

#3


Jo det tænkte jeg nok, at jeg skulle, men hvordan skal jeg sætte ligningerne sammen? :-)

0,2y + 0,8x = 35

0,08y + 0,92x = 45

Skal jeg bare sætte alle værdierne sammen eller trække dem fra eller hvad vil du mene?


Skriv et svar til: Procenter: pris for 1 kg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.