Matematik

Bestem for hvilke x-værdier tangenten til h(x) = x2 + 1 går gennem (0,0):

21. september 2011 af oiojha (Slettet) - Niveau: B-niveau

Mit spørgsmål er faktisk bare:
Bestem for hvilke x-værdier tangenten til h(x) = x^2 + 1 går gennem (0,0).
Jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvordan jeg skal regne det.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Tangenten til grafen for funktionen h(x) i punktet (x0 , h(x0)) har ligningen

y = h'(x0) · (x - x0) + h(x0) ,

som er på formen

y = ax + b

Hvis tangenten skal gå gennem (0 , 0) , skal der gælde b = 0.

Find nu de værdier af x0, for hvilke b = 0 .

 


Svar #2
21. september 2011 af oiojha (Slettet)

Men forstår bare ikk hvordan jeg skal finde de værdier af x0, for hvilke b = 0?
Der er da for mange ubekendte til at man kan finde dem?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man aflæser, at konstanten b er

b = h(x0) - h'(x0) .

Ligningen b = 0 bliver derfor

h(x0) - h'(x0) = 0, eller

x02 + 1 - 2x0 = 0 , dvs

(x0 - 1)2 = 0


Svar #4
21. september 2011 af oiojha (Slettet)

Det bliver så x = 1. Men hvis man prøver at tegne grafen kan man se at x = -1 også vil give en tangent der skærer i (0,0). Så forstår ikke hvorfor det ikke giver begge resultater?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det skyldes, at jeg var lidt for hurtig i #3.

Man finder, at

b = h(x0) - h'(x0)·x0 , så ligningen for b = 0 bliver

x02 + 1 - 2x02 = 0 , elller

x02 - 1 = 0 , dvs

(x0 + 1)(x0 - 1) = 0

Det var en rigtig god ide, du fik, at prøve efter, om det nu også gav mening.


Svar #6
21. september 2011 af oiojha (Slettet)

Okay mange tak :)

 


Skriv et svar til: Bestem for hvilke x-værdier tangenten til h(x) = x2 + 1 går gennem (0,0):

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.