Matematik

B-niveau - noget om procent

21. september 2011 af chsp (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvis der går hul på en vandledning, vil der kunne gå store mængder vand til spilde. Ved et vandtryk på 5 atm løber der følgende mægder ud af hullet:

Hullets diameter (mm)                 0,5      3,0
Vandspild (m?/uge)                      3,36     82,0

Det oplyses, at f(x), målt i m?/uge, er bestemt ved
f(x)=bxa   x>0


Hvor x er hullets diameter, målt i mm. Bestem tallene a og b
a=  log(y2/y1)/log(x2/ x1)  
a=  log(82,0/3,36)/log(3,0/0,5)   =1,78
82,0=b · 3,01,78
solve(82,0=b · 3,01,78,b)=11,6


Hvor stort er vandspildet fra et hul med diameter på 2,0 mm?
11,6· 2,01,78=39,84  


Bestem hullets diameter, når vandspildet er 200 m?/uge.
200=11,6 · x1,78=4,95
solve(200=11,6*x1,78,x)=4,95

 

Hvor mange procent vokser vandspildet, når hullets diameter vokser 10%?

 - Jeg har forsøgt mig frem og tilbage, samt ledt efter formler for hvordan jeg regner det ud. Dog kan jeg ikke finde noget.

Håber der er nogen der kan hjælpe..

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2011 af peter lind

100*(f1,1x) -f(x))/f(x)


Skriv et svar til: B-niveau - noget om procent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.