Matematik

hjælp til polygonområder

21. september 2011 af MadsBang123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej har fået problemer med denne opgave, håber der er en der kan hjælpe :)

 

 

et polygonområde er bestemt ved følgende uligheder:

10x + 30y ≥ 300

60x + 30y ≥ 600

x ≥ 0

y ≥ 0

 

a)  tegn polygonområdet i passende kordinatsystem.  

en lineær funktion f i 2 variable for forskriften

f(x,y) = 32x + 64y

 

b) beregn mindsteværdien for f inden for polygonområdet. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. september 2011 af SuneChr

Indtegn polygonen med nævnte afgrænsninger.

Linien f har normalvektoren (32 , 64).

Parallelforskyd denne linie i normalvektorens retning  (1 , 2)  (efter forkortning)

og aflæs berøringspunktet linjen og polygonen, hvor de første gang berører.


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. september 2011 af mette48 (Slettet)

b) beregn mindsteværdien

linierne   f(x.y)=32x+64y og 60x + 30y = 600 skærer hinanden

f(x,y)/32=x+2y og 2x+y=20

                               y=20-2x

f(x,y)/32=x+2(20-2x)

find min for dette udtryk


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er ikke helt korrekt.

Opgaven er en opgave i lineær programmering, hvor man skal finde minimum for funktionen

f(x,y) = 32(x+2y)

inden for polygonområdet

x + 3y ≥ 30

2x + y ≥ 20

x ≥ 0

y ≥ 0

Polygonområdet er den el af 1. kvadrant, der ligger over og til højre for de to koordinatakser samt de to skrå linier. Funktionen f(x,y) har en konstant værdi på linien med ligningen x + 2y = k , og funktionen forøger sin værdi, når vi forskyder linien i gradientens retning, dvs. i normalvektorens retning, dvs i retningen efter vektoren (1,2) . Da normalvektoren peger ind i det åbne polygonområde, antager funktionen derfor sin mindste værdi i det første polygonpunkt, der mødes af linien x + 2y = k , når vi parallelforskyder denne linie i normalvektorens retning, som også beskrevet af SECC i #1. Det første polygonpunkt er skæringspunktet mellem de to linier

x + 3y = 30 og

2x + y = 20

hvilket let ses at være punktet P(x,y) = (6,8) .

Mindsteværdien af f(x,y) i polygonområdet er derfor

f(6,8) = 32·(6 + 2·8) = 32·22 = 352·2 = 704


Svar #4
25. september 2011 af MadsBang123 (Slettet)

kunne du eventuelt lave det i et excel med graf til? :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er da nemt nok at tegne på papir.


Svar #6
26. september 2011 af MadsBang123 (Slettet)

ja men problemet er at min lære vil have det på computeren, eftersom at det er en del af opgavens formål :)


Skriv et svar til: hjælp til polygonområder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.