Matematik

hældningerne for siderne ABC

22. september 2011 af myself1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 1

jeg har lidt svært ved at regne denne opgave ud, så håber at i ville hjælpe :)

Punkterne A, B og C har koordinaterne

A(-4,3)  ,   B(2,7)  , C(5,1)

Find hældningerne for siderne i trekanten ABC.

Bestem ligningen for en af siderne i trekanten.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2011 af mette48 (Slettet)

Tegn først trekanten i et koordinatsystem.

Se på linien BC

Hældningen er det stykke man skal gå op (eller ned) for at ramme linien, når man er gået fra linien og een enhed til højre.

For at komme fra B(2,7) til C(5,1)skal man (5-2) til højre og (1-7) op

3 til højre og -6 op (6 ned) er samme retning som 1 til højre og (-6)/2=-3

hældningen er altså -3

Prøv at bruge hældningsformelen, som står i din bog


Svar #2
22. september 2011 af myself1 (Slettet)

jeg har ikke rigtig fået en hældningsformel. vil du ikke sende en formel til mig så jeg bedre kan forstå det.


Svar #3
22. september 2011 af myself1 (Slettet)

hvad mener du med : Hældningen er det stykke man skal gå op (eller ned) for at ramme linien, når man er gået fra linien og een enhed til højre.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du er på 3. år STX med mat på A-niveau? Du må have lært, hvorledes man bestemmer hældningskoefficienten for en linie gennem to givne punkter, eller i hvert fald være i stand til at finde det i din bog.


Svar #5
22. september 2011 af myself1 (Slettet)

jeg går i 1.g

(x1,y1) og (x2,y2)


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, med lidt parenteser og korrektion af et par tastefejl er det udtrykket for hældningskoefficienten a .

a = (y2 - y1) / (x2 - x1)

Beregn nu hældningskoefficienterne for de tre sider.


Svar #7
22. september 2011 af myself1 (Slettet)

tak for hjælpen


Svar #8
23. september 2011 af myself1 (Slettet)

hvorfor har du divideret med 2? hvorfor med 2?... jeg har sagt x2 - y1  = 5-7 = -3 


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. september 2011 af mette48 (Slettet)

Jeg har lavet en skrivefejl i #1

3 til højre og -6 op (6 ned) er samme retning som 1 til højre og (-6)/2=-3

skulle være 1 til højre og (-6)/3=-2

Hjælper det lidt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. september 2011 af mette48 (Slettet)

Punkterne A, B og C har koordinaterne

A(-4,3)  ,   B(2,7)  , C(5,1)

se nu på AC

(x1,y1) = (-4,3) og (x2,y2) =(5,1)

fra A til C er x2 - x1 hen og y2 - y1 op

hældningen bliver så (y2 - y1) / (x2 - x1)   sæt tallene ind og regn ud

 


Svar #11
23. september 2011 af myself1 (Slettet)

nu forstår jeg det meget bedre.. jeg har fået AC til 4,5 som er hældningen .. 


Svar #12
23. september 2011 af myself1 (Slettet)

hvordan kan jeg så komme frem til en ligning hvis vi nu vælger inje BC ? kan det så godt skrives a = (-6) / 3 = -2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. september 2011 af mette48 (Slettet)

Du har vist byttet om på x-er og y-er

(y2 - y1) / (x2 - x1) = (1-3) / ( 5- (-4)) = - 2/9

Husk at se efter om det passer med din tegning


Svar #14
23. september 2011 af myself1 (Slettet)

jeg har regne AC således ud : (-4,3) (5,1) = (1-3 / 5 - (-4)) = -2 / 9 = 0,2 = a  


Brugbart svar (0)

Svar #15
23. september 2011 af mette48 (Slettet)

Jeg må indrømme at jeg ikke bryder mig om at du laver om til decimaltal, når du tegner bliver det for unøjagtigt.

Skidt med det, eller ser det fornuftigt ud nu og BC's hældning er rigtig.


Svar #16
23. september 2011 af myself1 (Slettet)

hvordan finder jeg frem til en ligning til fx BC?


Brugbart svar (0)

Svar #17
23. september 2011 af mette48 (Slettet)

Punkterne A, B og C har koordinaterne

A(-4,3)  ,   B(2,7)  , C(5,1)

se nu på BC

(x1,y1) = (2,7) og (x2,y2) =(5,1)

hældningen er -2 (se #12)

liniens ligning er y=ax+b  hvor a er hældningen

indsættes a og Bs koordinater fås

7 = -2* 2 + b  heraf fås at b = 11

liniens ligning er  y = -2 x + 11

som kontrol indsættes C okkrdinater og det ses at der fås samme værdi på begge sider af lighedstegnet.


Svar #18
23. september 2011 af myself1 (Slettet)

jeg kunne også bruge denne formel b = y1 – a * x1


Brugbart svar (0)

Svar #19
23. september 2011 af mette48 (Slettet)

Ja det kan du.

I formelen er b isoleret inden der sættes ind,

Jeg sætter ind først og isolerer bag efter.


Svar #20
26. september 2011 af myself1 (Slettet)

hvordan kan jeg så Vise ved beregning at punkterne A(1,4), B(3,7) og C(11,19) ligger på en ret linje.


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.