Matematik

fejlfinding i ligningssytem

23. september 2011 af fafdsafasd (Slettet) - Niveau: C-niveau

Davs,

Jeg sidder med følgende opgave;

"Der blev købt 3 kyllingeretter og 5 fiskeretter som samlet kostede 595 kr. Næste dag blev der købt 4 kyllingeretter og 2 fiskeretter som samlet kostede 420 kr. 
Hvor meget koster en kylling ret og en fiske ret hver for sig?"

 

Jeg har lavet nedenstående ligningssystem søm løsning på mit problem;

3x + 5y = 595   ,   4x + 2y = 420

 

.. Jeg er næsten 100% sikker på, at ovenstående, ifht. opgaven, er korrekt, men når der eftertjekkes, har jeg fundet frem til nogle forkert x- og y-værdier. Derfor ville jeg gerne have hjælp til at finde det punkt, hvor min udregning går galt. Den er som følgende;

 

 

Fællesnævneren for x'erne er 12x,  og derfor ganges der (som vist nedenfor) ind i systemet;

3x · 4 + 5y · 4 = 595 · 4   ,   4x · 3 + 2y · 3 = 420 · 3

12x + 20y = 2380   ,   12x + 6y = 1260


Efterfølgende er udregningen som vist nedenfor;

(12x + 20y) - (12x + 6y) = 2380 - 1260

20y + 6y = 1120

26y = 1120

26y : 26 = 1120 : 26

y = 43,08


3x + (5 · 43,08 ) = 595 

3x + 215,4 = 595

3x : 3 = (595 - 215,4) : 3

x = 126,52


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Fejlen er, at du får 20y + 6y , hvor du trækker ligningerne fra hinanden. Det bliver jo

20y - 6y = 1120

hvilket også giver et pænt tal.


Svar #2
23. september 2011 af fafdsafasd (Slettet)

Den slags er simpelthen så irritrende - jeg kunne ikke lokalisere fejlen selv (:

Men i hvert fald, skal du have tak for dit svar!


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Her er hjælp til fejlfinding i ligninger:

Indsæt den værdi for x, som du er kommet frem til.
Hvis det ikke passer i den oprindelige ligning, ved du at noget er gået galt. Men hvor?
Det smarteste er nok, at prøve den udregning, du er mest usikker på, altså passer x ind i linjen før?
Hvis du er lige meget i tvivl i alle linjer, så prøv den midterste; hvis den passer, så prøv i midten af den øverste halvdel, ellers i midten af den nederste halvdel.

Nu kan du selv finde ud af, hvor det evt. er gået galt.
Så skal man bare overveje, hvad der er gået galt.

Denne metode tager nok lidt ekstra tid i starten, men den er meget lærerig, så senere bliver du hurtigere til ligninger.
 

Når alt dette er sagt, vil jeg gerne rose dig for at forsøge selv. Det er meget nemmere at hjælpe dig sådan, og du lærer så meget mere ved det.
Godt gået LVR34


Skriv et svar til: fejlfinding i ligningssytem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.