Matematik

Isoler y

24. september 2011 af UKLONDON (Slettet)

Hej, jeg kan simpelhen ikke huske hvordan man isoler y, her er opgaven. 

- En patient får en drop med et fast antal mL saltvand pr.minut

Nedestående tabel viser to målnger af, hvor meget saltvand der er tilbage i dropflasken.

tid (minutter)      30  |    60 |

Rumfang (mL)  790 | 655 |       

Jeg skulle først opstille en formel til at beregne, hvor meget saltvand der er tilbage i dropflasken efter x minutter.

Det har jeg så fundet frem til, ved at bruge den lineære funktion:

De to punkter : (30,790) og (60, 655)

a= y2-y1/x2-x1 =  a=655-790/60-30 =  612
b=y1-a*x1 =  b =  790-612*30 = 5340

y= 612x+5340 , hvor x er pr.minut og y er hvor meget saltvand der er tilbage i dropflasken.

Men så skal jeg finde ud af hvor meget saltvand patienten får pr. minut og hvor meget saltvand der var i dropflasken til at begynde med?

Så tror jeg at man skal isoler y, for at finde ud af hvor meget saltvand patienten får pr. minut ..det så det jeg ikke kan huske hvordan man går. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2011 af Knotz (Slettet)

Dit a er netop hvor meget funktionen vokser med pr enhed x, og b er skæringspunktet med y-aksen, dvs. f(0) og altså mængden af saltvand til tidspunktet 0

Du har dog nogle fejl i dine udregninger... Husk at sætte paranteser, fx. er det a=(y2-y1)/(x2-x1) - ikke y2-(y1/x2)-x1, som du har skrevet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. september 2011 af Jacobjc8 (Slettet)

Din "forskrift" for ligningen kan ikke være rigtig.

Hvis det forholder sig sådan at der kommer mindre og mindre saltvand i beholderen og du bruger en lineær funktion, må din "hældning / a-værdi" være negativ.


Svar #3
24. september 2011 af UKLONDON (Slettet)

jeg har byttet rundt på tallene, da jeg lavede de to punkter.

Her er den rigtige udregning:

De to punkter : (790,30) og (655, 60)

a= y2-y1/x2-x1 =  a=60-30/655-790 =  -730
b=y1-a*x1 =  b =  30+730*790 = 576730

y= -730x+576730 , hvor x er pr.minut og y er hvor meget saltvand der er tilbage i dropflasken. 

Stemmer det?


Svar #4
24. september 2011 af UKLONDON (Slettet)

* De to punkter : (790,30) og (655, 60)

a= (y2-y1/x2-x1) =  a= (60-30/655-790) =  -730
b=y1-a*x1 =  b = 30+730*790 = 576730

y= -730x+576730 , hvor x er pr.minut og y er hvor meget saltvand der er tilbage i dropflasken.


Brugbart svar (2)

Svar #5
24. september 2011 af SuneChr

Antag, at flasken fra start har indholdet Q ml

Efter 30 min er resten 790 ml

Efter 60 min er resten 655 ml

På 30 min er indløbet Q - 790

På 60 min er indløbet Q - 655

Indhold i flasken fra start:       (Q - 790) / 30  =  (Q - 655) / 60  ⇔  Q  = 925 ml

Drophastigheden er da        135 ml pr. 30 min   =   4,5 ml / min

Rest y i dropflasken efter x min er da          y  =  - 4,5x + 925


Svar #6
24. september 2011 af UKLONDON (Slettet)

Okay, men vil det så sige at min udregning/formel er helt forket? Skal man så ikke bruge den lineære funktion? :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. september 2011 af SuneChr

Da patienten skal have lige store doser NaCl 0,9% i lige store tidsrum, er ligningerne alle lineære.


Svar #8
24. september 2011 af UKLONDON (Slettet)

Okay, jeg kan bare ikke forstå den måde du regner på. Hvorfor sætter du Q ind? Skal tallene a og b ikke regnes ud?

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. september 2011 af SuneChr

Drophastigheden 4,5 ml / min  vil svare til   1½ dråbe pr. sek., hvilket er normalt i nogle situationer.

NaCl 0,9% kaldes fysiologisk saltvand og er en tynd væske. Der går 20 dråber på 1 ml, når vi taler om tynde væsker.

# 8  Vil bede dig genlæse indlæggene, og reflektere over disse.


Svar #10
24. september 2011 af UKLONDON (Slettet)

Når nu forstår jeg, altså man behøver såen set ikke at regne a og b ud. Man kan godt lave formlen ud fa de tal man kender i forvejen :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. september 2011 af Knotz (Slettet)

Du regner a og b ud uanset hvad, da:

b = Indhold i flasken fra start:       (Q - 790) / 30  =  (Q - 655) / 60  ⇔  Q  = 925 ml

og

a = Drophastigheden er da        135 ml pr. 30 min   =   4,5 ml / min


Svar #12
25. september 2011 af UKLONDON (Slettet)

Det forstår jeg ikke. Altså da jeg regnede a og b ud fik:

a= (y2-y1/x2-x1) =  a= (60-30/655-790) =  -730

b=y1-a*x1 =  b = 30+730*790 = 576730

Hvor jeg så kom frem til en formel, der ser således ud :  y= -730x+576730 , hvor x er pr.minut og y er hvor meget saltvand der er tilbage i dropflasken.

Altså så er spørgsmåletr bare om min udregnnig er forkert?

For din udregning ser meget rigtig ud: y  =  - 4,5x + 925

Men forstår ikke det helt, når du sætter Q ind.


Svar #13
25. september 2011 af UKLONDON (Slettet)

I behøver ikke at forklar mig det alligevel, nu forstår jeg det godt. Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Isoler y

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.