Matematik

Omskrivning a ligning

25. september 2011 af Cmpman (Slettet)

Hej der er et eksempel i vores mat bog jeg ikke helt forstår det ser ud på følgende måde:

-18x+9x^2+8y+4y^2=23

Det omskrives til følgende:

9(x-1)^2-9+4(y+1)^2-4=23

Er der en som kan forklare hvad der sker for hvert eneste led. Forstår ikke hvor de -18x og +8y bliver af.

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2011 af Isomorphician

-18x + 9x2 + 8y + 4y2 = 23

Vha kvadratsætning (a + b)2 = a2 + b2 + 2ab fås:

(3x - 3)2 + (2y + 2)2 = 23

da 9x2 = a2, og -18x = 2ab.

9 hhv 4 kan sættes uden for parenteserne, da det er kvadraterne på 3 hhv 2:

9(x - 1)2 + 4(y + 1)2 = 23

Nu mangler vi kun at tage højde for leddet b2 i kvadratsætningen ovenfor.

9(x - 1)2 - 9 + 4(y + 1)2 - 4 = 23

9 og 4 trækkes fra, fordi at man ved omskrivningen vha kvadratsætningen får det ekstra led b2, som ikke er med i den oprindelige ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2011 af mette48 (Slettet)

-18x+9x^2+8y+4y^2=23              sætter parenteser om led med x og om led med y

(-18x+9x^2) + (8y+4y^2) =23          sætter 9 og 4 udenfor parentes

9(-2x+x2) + 4(2y+y2) =23                 flytter indholdet af parenteserne rundt

9(x2-2x    ) + 4(y2+2y    ) = 23          tilføjer et led i hver parentes så det bliver kvadratet på   en 2leddet størrelse (a-b)2   aller (a+b)2

dette kan dog kun gøres, hvis der trækkes samme led fra

9(x2-2x +12 -1  ) + 4(y2+2y +12-1 ) = 23

9(x2-2x +12 )-9*1 + 4(y+2y +12)-4*1 = 23

9(x-1)2-9 + 4(y+1)2-4 = 23

9(x-1)2 + 4(y+1)2= 36

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2011 af Knotz (Slettet)

Tænker det måske er lettest at forstå, hvis du regner baglæns og viser at det sidste udtryk er lig det første. Vi starter altså med:

9(x-1)^2-9+4(y+1)^2-4=23

Vi ganger kvadraterne ud:

9(x^2+1^2-2x)-9+4(y^2+1^2+2y)-4=23

Og ganger ind i paranteserne:

9x^2 + 9 - 18x - 9 +4y^2+4+8y-4 = 23

Og reducerer:

-18x + 9x^2 + 8y + 4y^2 = 23


Skriv et svar til: Omskrivning a ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.