Kemi

pH af HCL og HNO3

25. september 2011 af andreaen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

jeg har brug for lidt hjælp til en opgave.

En opløsning fremstillet ved at blande følgende væsker i 500 ml målekolbe: 60 ml 0,21 M HCL og 90 ml 0,05 M HNO3, herefter  fortyndes målekolben op yil mærket.

beregn ph for blandingen.

jeg ved man regner pH for stærke syre: pH= -log(cs)

så jeg tænker at man bare kan ligge HCL og HNO3 koncentration sammen og finde ph på denne måde? 

men så bruger man slet ikke mængderne af dem?


Brugbart svar (2)

Svar #1
25. september 2011 af mathon

 

   HCl:
                 n(H3O+) = (0,060 L)
· (0,21 mol·L-1) = 0,0126 mol

   HNO3:
                 n(H3O+) = (0,090 L)
· (0,05 mol·L-1) = 0,0045 mol                    da begge syrer er stærke

blanding:
           
                n(H3O+)total = 0,0126 mol + 0,0045 mol = 0,0171 mol

                fællesvolumen V = 0,5 L

                [H3O+] = n/V = (0,0171 mol) / (0,5 L) = 0,0342 M

                pH = -log([H3O+] / M) = -log(0,0342) = 1,47                               M er enheden "molær"

 

              


 


Svar #2
25. september 2011 af andreaen (Slettet)

Mange tak for dit svar ! 

jeg har bare lige et spørgsmål hvorfor er pH=-log([H3O+] / M)

jeg forstår ikke hvorfor man skal dividere med M(mol/L)?


Brugbart svar (2)

Svar #3
25. september 2011 af mathon

           størrelsen
                                   [H3O+] = {[H3O+]}·M        en størrelse er lig med en talværdi gange enhed

                                   {[H3O+]} = [H3O+] / M      talværdien er lig med størrelsen divideret med enheden


Svar #4
25. september 2011 af andreaen (Slettet)

endnu et spørgsmål :)

denne opløsning hældes nu ned i et bærgerglas med 0,92 g Ca(OH)2. hele mængden af calciumhydroxid kan opløses under de givne forhold.

hvordan ser reaktionsskemaet ud?

og hvad er  ph for den nue blanding hvis volumenet stadig er 500 ml og temperatuen er 25º?


Brugbart svar (2)

Svar #5
25. september 2011 af mathon

 

 Ca(OH)2
                   n(OH- ) = n(Ca(OH)2) = 2·m/M = 2·(0,92 g) / (40,00 g/mol) = 0,046 mol

 

                   ionreaktion:
                                                      H3O+   +   OH-   --->   2 H2O

                   molekylreaktion:
                                                      2 HCl   +  2 HNO3   +  2 Ca(OH)2   --->   CaCl2   +   Ca(NO3)2   +   4 H2O

                 

efter
                 n(OH-)overskud = (0,046 mol) - (0,0171 mol) = 0,0289 mol

                 [OH- ] = (0,0289 mol) / (0,5 L) = 0,0578 M

                 pOH = -log([OH- ] / M) = -log(0,0578) = 1,24

                 pH = 14 - pOH = 14 - 1,24 = 12,76

 


Skriv et svar til: pH af HCL og HNO3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.