Matematik

differentialkvotient

25. september 2011 af Fjelsted92 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Har fået stillet følgende opgave:

Bestem f '(9) når F(x) =√x+3

 

Har fået 

f '(x) =1/2 x^(-1/2)+x

 

Men hvordan er det så lige man finder f '(9) ? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2011 af mathon

 

    f '(x) = 1 / (2√(x+3))

    f '(9) = 1 / (2√(9+3)) = 1 / (2√(12)) = 1 / (4√(3))


Svar #2
25. september 2011 af Fjelsted92 (Slettet)

hmm. 
reglen siger:

f(x) =√x 

f '(x) =1/(2*√x) som er det samme som 1/2 x^(-1/2)+x

 

Hvordan får du så det 3-tal under kvardratrodstegnet ? 

 

og mht. f '(9), der sætter du bare 9 ind på x's plads?


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. september 2011 af placebo321 (Slettet)

Ja, der sætter du værdien 9 ind på x's plads


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2011 af mathon

@#2

               √(12) = √(22·3) = √(22)·√(3)  = 2·√(3)


Svar #5
25. september 2011 af Fjelsted92 (Slettet)

tænkte 3-tallet i f '(x) = 1 / (2√(x+3))


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. september 2011 af mathon

 

           f(x) = √(x+3)

  sæt
           u = x+3   og dermed   du/dx = 1

          f(x) = √(x+3) = √(u)

          f '(x) = df/dx = df/du · du/dx = 1/(2√(u)) · 1  =  1/(2√(u))  =  1/(2√(x+3))


Svar #7
25. september 2011 af Fjelsted92 (Slettet)

Åhh 

det er fordi jeg ikke har skrevet det rigtigt op fra starten 

det er f(x) =√(x) + 3x


Svar #8
25. september 2011 af Fjelsted92 (Slettet)

Så kan det vel også godt passe at 

f '(x) =1/2 x^(-1/2)+x

 

og så 9 ind på x's plads... Ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. september 2011 af mathon

 

       ...ved lineær notation er rigtige parenteser altafgørende for éntydigheden

 

      f(x) = √(x)  +  3x      x ≥ 0

      f '(x) = 1/(2√(x))  +  3

      f '(9) = 1/(2√(9))  +  3  =  (1/6)  +  (18/6)  = (19/6)

........

eller skrevet

      f(x) = x1/2  +  3x      x ≥ 0

      f '(x) = (1/2)·x-1/2 + 3

      f '(9) = (1/2)·9-1/2 + 3   =  (1/2)·((9)1/2)-1 + 3  = (1/2)·3-1 + 3  =  (1/2)·(1/3) + 3  =  (1/6) + (18/6) = (19/6)


Skriv et svar til: differentialkvotient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.