Matematik

Skæringspunkt

25. september 2011 af Santa77 (Slettet)

Hej hvordan udregner man skæringspunktet mellem to linjer/ligninger?

Jeg har to ligninger hvor jeg skal regne ud hvor de skærer hinanden. Jeg ved godt hvordan man regner det "normale" skæringspunkt ud med en af aktierne, men hvis der er nogen der kan forklare det her vil det være dejligt.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2011 af PeterValberg

Skæringspunktet mellem to linjer (i planen eller rummet?) er det ENESTE punkt, som to rette linjer har til fælles, derfor kan du finde punktet ved at sætte ligningerne for linjerne lig med hinanden...

hvad er ligningerne for linjerne ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Skæring mellem graferne for to funktioner f(x) og g(x) kræver, at f(x) = g(x) , hvilken ligning man så skal løse.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2011 af NejTilSvampe

hvis du kender x-koordinatet af skærings punktet "x0" og du kender en af linjernes forskrifter kan du indsætte det  x0 i forskriften og du har y-koordinatet til skæringspunktet. Med andre ord, skæringspunktet er  (x0;f(x0))

Omvendt hvis du har skæringspunktets y-koordinat vil du kunne finde skæringspunktet ved  (f-1(y0);y0)


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. september 2011 af SuneChr

a1x + b1y = c1

a2x + b2y = c2

har løsningen:

x = (b2c1 - b1c2)/(a1b2 -a2b1)    og

y = (a1c2 - a2c1)/(a1b2 -a2b1)


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2011 af mathon

 

       I:        a1x + b1y = c1                                        I multipliceres med b2 og kaldes III
       II:       a2x + b2y = c2                                        II multipliceres med -b1 og kaldes IV


       III:      a1b2x + b1b2y = b2c1
       IV:      a2b1x - b1b2y = -b1c2                             III og IV adderes

                 (a1b2 - a2b1)x = (b2c1 - b1c2)                a1b2 - a2b1 ≠ 0

                 x = (c1b2 - c2b1) / ((a1b2 - a2b1)

                 y = (c1 - a1x) / b1                                   b1 ≠ 0

 


Svar #6
25. september 2011 af Santa77 (Slettet)

1#     y=1.33x+0.34   og    y=-2,5x+5

 

Okay tak jeg prøver :) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. september 2011 af mathon

 

            I:    y = 1.33x + 0.34
            II:   y = -2,5x  +  5                                                      II trækkes fra I

                  0 = 3,83x - 4,66

                  x = 4,66 / 3,83 ≈ 1,21671                                   som substitueret i II giver

                  y = -2,5·(4,66 / 3,83)  +  5

                  y ≈ 1,95822

 


Svar #8
25. september 2011 af Santa77 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :) Jeg fik det også til x=1,22 og y=1,96 :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. september 2011 af NejTilSvampe

OBS: Hvis spørgsmålet lyder, find skæringspunktet af blablabla.. er det IKKE nok at angive x og -y-koordinatet seperat som i #7.

Du skal skrive det i formen  (x,y). 

så resultat vil altså være (1,22;1,96)

 


Skriv et svar til: Skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.