Matematik

Differentialligning

27. september 2011 af keira (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg har en matematikaflevering for, og jeg har problemer med at løse denne opgave omkring differentialligning. Håber i kan hjælpe mig. 

 En funktion f(x) er løsning til differentialligningen y’=(x+2)/y , og grafen for f(x) går gennem punktet P(4,-2)

- Bestem en ligning for tangenten til grafen for f(x) i punktet P


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2011 af mathon

 

                   y·(dy/dx)  = (x+2)                         integrer på begge sider med hensyn til x


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Benyt at hældningen for tangenten kan findes ved indsættelse af P's koordinater i differentialligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Som Studieguruen antyder i #2, er det ikke nødvendigt at løse differentialligningen for at bestemme ligningen for den pågældende tangent, idet man jo beregner f'(4) ved at indsætte i differentialligningen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. september 2011 af mathon

#1


 

                  ∫ y·(dy/dx)dx  = ∫(x+2)dx                        

                  ∫ ydy  = ∫(x+2)dx

                  (1/2)y2 = (1/2)x2 + 2x + (1/2)C

                  y2 = x2 + 4x + C                                            gennem P(4,-2)

                  (-2)2 = 42 + 4·4 + C

                  4 = 16 + 16 + C

                  C = -28
dvs
                   y2 = x2 + 4x - 28

                   y = ±√(x2 + 4x - 28)

hvor kun
                   y = -√(x2 + 4x - 28)                                      matcher P's koordinater


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man finder

f'(4) = (4 + 2) / f(4) = 6 / (-2) = -3 ,

hvorfor tangenten i P til løsningen gennem P har ligningen

y = f'(4) · (x - 4) + f(4)


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Der er ingen grund til at skulle integrere noget som helst. Vi finder hældningen for tangenten

a = f'(4) = (4 + 2) / f(4) = 6 / (-2) = -3 ,

hvorefter b-værdien bestemmes til at være

b = y1 - a·x1 = -2 - (-3)·4 = 10

Ligningen for tangenten bliver altså

y = -3x +10


Svar #7
29. september 2011 af keira (Slettet)

Tusind tak :)


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.