Matematik

Ligninger HJÆLP!

27. september 2011 af Anne1241 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej, jeg har prøvet gang på gang, at løse disse ligninger med uden held, jeg ved ikke hvad jeg gør galt. Hvis nogen der kunne hjælpe mig, med at vise hvodan de begrens kunne det være godt, nu hvor jeg har prøve i det om et par dage.. tak på forhånd. 

6x - (x + 5) = 3x + (x - 8)

7(x + 5) = 2x  
2(2x - 4) = 24 
7(3 - x) = 15x - 1  
4(3x + 7) = 5(4x -12)  
7(3 - x) = 15x - 1 
5x + (3x - 1) = 4x + (x - 1)  
5x + (3x - 1) = 4x + (x - 1)  
3( x + 3) = 2( 4 + x)  

 

Eneste som jeg har rigtigt:

7(3-x) =15x-1

 21-7x =15x-1

7x + 15x = 21+1

22x = 22

22/22 = 1


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

I hver opgave skal man gange ind i parenteser og hæve parenteser, reducere, og isolere x. Prøv at løse opgaverne og vis så dine fremgangsmåder her.


Svar #2
27. september 2011 af Anne1241 (Slettet)

Skal jeg prøve på. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Løsning af denne type ligninger er ikke held, men spørgsmål om at anvende nogle regler rigtigt.
Du viser, at du godt kan løse en ligning - Du har gjort det helt rigtigt.
Hvor er dit problem med de andre ligninger?

Du har et fint eksempel på at gange ind i parentes.
Er problemet at hæve parentesen, når der ikke står et tal foran, så kan du jo antage, at der står 1 ...
Altså +parenteser hæves uden videre, -parenteser skifter man fortegn i alle led.

 

Generelt om ligninger:
Saml x'erne på den ene side
og konstanterne (tal uden x'er) på den anden.

Du må:

* Lægge samme tal til på begge sider (også et tal som 3x)

* Trække samme tal fra på begge sider

* Multiplicere (gange) med samme tal undtaget nul på begge sider

* Dividere med samme tal undtaget nul på begge sider

Når du er færdig og har 1*x er lig med et-eller-andet, kan du sætte det tal ind i opgavens ligning, og selv kontrollere at det passer.


Svar #4
27. september 2011 af Anne1241 (Slettet)

7(3 - x) = 15x - 1

21 - 7x = 15x -1 

7x - 15x = 22 + 1

8x = 22

22/8 

x = 2,75   X SKULLE GIVE >1< 

Hvad gør jeg galt??? 


Svar #5
27. september 2011 af Anne1241 (Slettet)

Kunne i give bare et eksempel, så jeg er helt med på den.  


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. september 2011 af PeterValberg

 

7(3 - x) = 15x - 1

21 - 7x = 15x -1

-7x - 15x = -1 - 21 (det er denne linje, der "glipper" for dig)

-22x = -22

x = 1

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
27. september 2011 af Anne1241 (Slettet)

Tror det hjalp en del, men hvordan skal + og - fordel sig i fx. den her 

4(3x + 7) = 5(4x -12)

12x -28 = 20 - 12

??? 

x = 11 


Svar #8
27. september 2011 af Anne1241 (Slettet)

Når men, ellers tak for hjælpe alle sammen, har fået lidt bedre styr på det :) 


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2011 af Chrystine (Slettet)

#7 Det ser godt ud, indtil du glemmer et x:

4(3x + 7) = 5(4x -12)

12x -28 = 20x - 5·12

(træk nu 12x fra på begge sider, og læg 60 til på begge sider).


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. september 2011 af PeterValberg

#9 du laver en lille fortegnsfejl

4(3x + 7) = 5(4x -12)
12x + 28 = 20x -60
12x - 20x = -60 -28
-8x = -88
x =11

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Ups, tak. Den havde jeg ikke lige fanget, da jeg kopierede mellemtegningerne fra #7.

Ja, det viser bare, hvor vigtigt det er, at holde styr på sine fortegn.


Brugbart svar (1)

Svar #12
27. september 2011 af mette48 (Slettet)

4(3x + 7) = 5(4x -12)  du skal være mere omhyggelig, når du ganger ind i parenteserne

12x -28 = 20 - 12

4*3x+4*7=5*4x-5*12

12x+28=20x-60             træk 12x fra på begge sider

-12x       -12x

28       = 8x -60              læg 60 til på begge sider

+60            +60

88       = 8x                     del med 8 på begge sider

11=x

lad være at prøve på at springe mellemregninger over

 


Brugbart svar (1)

Svar #13
27. september 2011 af Chrystine (Slettet)

"Lad være at prøve på at springe mellemregninger over",
i hvert fald indtil du er rigtig god til at løse ligninger.

Forresten er der en meget smart ting med ligninger, nemlig at man kan tjekke sit svar ved at gøre prøve.
Det kan man også bruge til, at finde ud af, hvor man har lavet en evt. fejl.
Sæt dit x ind i mellemregningerne og se, hvornår det ikke længere passer.

Men alt i alt lader det til, at dit største problem ikke er, hvordan man løser ligninger, men at være omhyggelig med at gøre det rigtigt og få det hele (også fortegn og x'er) med.
 


Skriv et svar til: Ligninger HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.