Matematik

Differentialligningsløsning

28. september 2011 af Mathematica (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg løste i går en differentialligning med separation og nåede ved at finde stamfunktioner frem til (+ en integrationskonstant som udelades, da den bare gør min pointe mere besværlig):
y^2 = x^2          (1)
Nu kan man jo løse denne ligning for y, og man får:
y = +- kvadratrod(x^2)
Og man skulle så finde den partikulære løsning for y(3) = 3, som da y er positiv giver:
y = kvadratrod(x^2) = lxl
Men det er jo forkert! Jeg er ret sikker fejlen opstår ved overgangen fra den mere matematisk korrekte ligning i (1) til den næste, som ligesom siger, at y er vigtigere end x. For der gælder jo også, at x = +-kvadratrod(y). Jeg tror man siger noget i retning af, at kvadrering ikke er isomorph. Så hvad skal man gøre i dette tilfælde? Jo jeg tænkte selv, at man kunne bruge nul-reglen:
(x+y)(x-y)=0
Men er dette den korrekte fremgangsmåde? Og hvad ville man så videre gøre. Forklar gerne med eksempler, for jeg blander nemt rundt på det hele...


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2011 af peter lind

Alle de løsninger du angiver er faktisk bare omformuleringer og løsningerne er rigtige. Du vil også få samme resultat ved at løse den sidste ved 0 reglen. Den vil bare se pænere ud. jeg gætter på at det er den differentialligning der er omtalt i https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1077063. Hvis det er rigtig består fejlen i, at du dropper integrationskonstanten.


Skriv et svar til: Differentialligningsløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.