Matematik

Differential regning

29. september 2011 af zzzZZZzzzzzZ (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder med en opgave som min lærer har bikset sammen og jeg har simpelthen alt for svært ved at regne nogle af opgaverne ud. Er der nogle matematikhjerner der vil hjælpe mig med den, så er i super dejlige, jeg skal aflevere fredag.

 

a)
f(x) = 8x2 – 32x + 4

Bestem f’(x)
Bestem f ’(0) og f ’(3)
Løs ligningen f ’(x) = 0
Hvad betyder det for grafen at f ’(x) = 0

b)
g(x) = 55 - ? x3 – 7x + 2√x + x-1 + 10
bestem g ’(x)

 

Jeg ved slet ikke hvad jeg skal gøre, og mine bøger hjælper mig på ingen måde, vil nogen hjælpe med at udregne dem?


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. september 2011 af IsaacN (Slettet)

Har du differentieret f(x)?

f(x) = k * xn

f'(x) = k * n * xn-1

 


Svar #2
29. september 2011 af zzzZZZzzzzzZ (Slettet)

er det her rigtigt ?  f ' (x) = 16x - 32  


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Husk at du gerne må differentiere ledvist, så du differentierer bare

8x2    og    – 32x    og    4      (som #1 skriver)   hver for sig, og lægger det sammen.

a) er en standardopgave, som du burde kunne løse.
Du må altså læse den bog noget grundigere!

Ellers skriv hvad du har prøvet, og hvor du går i stå.
Du lærer jo ikke så meget af at skrive en opgavebesvarelse af, som ved selv at prøve.

I b) ser jeg et ? i forskriften for g(x). Det giver ikke mening.

 

Nu ser jeg dit indlæg #2. Ja, det er rigtigt.


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. september 2011 af Krabasken (Slettet)

a)
f(x) = 8x2 – 32x + 4

Bestem f’(x).........Brug differentationsreglen (a*x^n)' = a*n*x^(n-1)

16x - 32 er korrekt

Bestem f ’(0) og f ’(3)...........Indsæt hhv. 0 og 3 i den fundne f '(x)

Løs ligningen f ’(x) = 0.........almindelig ligning

Hvad betyder det for grafen at f ’(x) = 0......At grafens tangent i det punkt er vandret
 

b)
g(x) = 55 - ? x3 – 7x + 2√x + x-1 + 10

bestem g ’(x).....Hvad skulle der have stået i stedet for spørgsmålstegnet?


Svar #5
29. september 2011 af zzzZZZzzzzzZ (Slettet)

så i bestem f '(0) der skal jeg sige f ' (x) = 16*0 - 32 = - 32
f '(0) = -32
så i bestem f '(3) der skal jeg sige f ' (x) = 16*3 - 32 = 16

og det er rent faktisk i f'(x) = 0 jeg går tabt for jeg ville umiddelbart mene at jeg skulle løse den som en andengrads ligning da den sættes til nul men jeg mangler da et led i andengradsligningen plejer der ikke at være a b og c? jeg har jo kun b og c?


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Det er rigtigt.

f ' (x) = 16x - 32 = 0 er bare en helt almindelig (førstegrads-)ligning.
Find x helt simpelt.


Brugbart svar (3)

Svar #7
29. september 2011 af IsaacN (Slettet)

f´(x) = 0

0 = 16x - 32

32 = 16x

x = 2

Dvs. at tangenten til f(x) i x = 2 har hældningen lig 0 (med andre ord er der et "toppunkt" i x = 2)


Svar #8
29. september 2011 af zzzZZZzzzzzZ (Slettet)

b) g(x) = 55 - ? x3 – 7x + 2√x + x-1 + 10
bestem g ’(x)

jeg tror at det var det her jeg prøvede at skrive. spørgsmålstegnet var bare smidt ind ved en fejl


Brugbart svar (3)

Svar #9
29. september 2011 af IsaacN (Slettet)

Der er stadigvæk et spørgsmålstegn... :)


Svar #10
29. september 2011 af zzzZZZzzzzzZ (Slettet)

omg fuck sake...

b) g(x) = 55 - 1/3x^3 – 7x + 2√x + x-1 + 10

bestem g ’(x)

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Igen, brug formlen i #1 til at differentiere g(x) .


Brugbart svar (2)

Svar #12
29. september 2011 af IsaacN (Slettet)

Sådan :)

Mente du x-1 i andensidste led hvor der står x-1?


Hvis ja:
g(x) = 55 - (1/3)x3 - 7x + 2√(x) + x-1 + 10


g´(x) = 3 * (-1/3)x3-1 - 7x1-1 + 1/√(x) + x-1-1

g´(x) = -x2 - 7 + 1/√(x) + x-2


Svar #13
29. september 2011 af zzzZZZzzzzzZ (Slettet)

ja det var nemlig det jeg mente, selvfølgelig er der lige noget andet i ligningen jeg kikser med :) anyways i er super søde, og tålmodige, det skal lige siges at jeg ikke har valgt den matematiske linje kan i nok regne ud, jeg holder mig til de samfundsfaglige fag :) 


Brugbart svar (2)

Svar #14
29. september 2011 af IsaacN (Slettet)

Se længere nede hvis du ikke forstår hvorfor:

2√(x)

bliver til:

1/√(x).

 

Vi har at:
2√(x) = 2 * x(1/2)

Differentierer du dette, får du:
(1/2) * 2 * x(1/2) - 1 = x-(1/2) = 1/√(x)


Svar #15
29. september 2011 af zzzZZZzzzzzZ (Slettet)

jeg forstår det skam, da jeg så din udregning regnede jeg selv lidt på det :) man skal jo forstå det, ellers nytter det ikke noget, men ellers tak 


Skriv et svar til: Differential regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.