Matematik

division og underforstået parenteser

29. september 2011 af Dendrofili (Slettet) - Niveau: C-niveau

Spørgsmålet er på matematik C niveau, som er efterhånden 11 år siden jeg har haft, så kan muligvis have glemt den regel min kærestes lærer nævner.

(2*3)4/23*31

Dette skal udregnes som potens, han mener at når der er division er der underforstået parenteser således at hans regnemåde vil være:

(2*3)4/(23*31) = (24*34)/(23*31) = 24-3*34-1 = 21*33

 

Jeg mener ikke at kunne huske den regel, og mener at regne hirarkiet siger at man skal tage multiplikation og division som de kommer fra venstre mod højre når der ikke er parenteser sålænge der ikke er nogle parenteser. Og mener underforståede parenteser ville forekomme hvis (23*31) er indsat for en bogstav eller opgaven oprindeligt var stillet som en brøk hvor (23*31) var nævner.

Jeg regner således ligningen ud på denne måde:

(2*3)4/23*31 = (24*34)/23*31 = 24-3*34+1 = 21*35

 

Er der nogen der kender til et sted hvor jeg kan finde den regel som efter ham skulle sige at division giver underforstået parenteser.(det skal ikke være for algebraiske værdier, som for eks 5a)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2011 af mette48 (Slettet)

Det er et problem at skrive brøker når man ikke kan skrive en almindelig vandret brøkstreg.

Hvis der er flere led/faktorer i tælleren samles de i en parentes og er der flere led/faktorer i nævneren samles disse også i en parentes

(2*3)4/23*31

tæller (2*3)4            

nævner 23                  

hele brøken ganges med 31man ganger et helt tal med en brøk ved at gange med tallet i tælleren

Hvis der ikke er tale om en brøk, men blot et divisionstegn ( : ) regnes fra højre mod venstre.

Du burde vist kunne finde det i regnebøger for folkeskolens mindre klasser.


Svar #2
29. september 2011 af Dendrofili (Slettet)

Det er jo netop det jeg har sagt til min kæreste hun skulle sige videre til hendes lærer, og han siger der er underforstået parenteser når man dividere hvilket jeg ikke kan huske at have hørt før, da jeg jo mener det samme som dig :)

edit, der var netop tale om et alm divisiontegn, altså (2x3)4:23x31


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Enig med dig: (2*3)4/23*31 ≠ (2*3)4/(23*31), da 31 står i tælleren i første udtryk.

Også enig i, at hvis det havde været et algebraisk udtryk som 5a i nævneren, ville denne notation have underforstået parentes om 5 og a, så: (2*3)4/5a = (2*3)4/(5a).

Desværre kender jeg ikke til noget sted at finde regnereglen eller definitionen af notationen.
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. september 2011 af birgitd

Er også enig med de andre og det er google også, prøvede at taste regnestykket ind, som I kan se herunder.

 

http://lmgtfy.com/?q=(2*3)%5E4%2F2%5E3*3%5E1

 


Svar #5
29. september 2011 af Dendrofili (Slettet)

det er også det der irritere mig mest. at jeg er så tæt på at være stensikker på det her, og skrev en hel A-4 side til ham hvor jeg redegjorde for hvorfor jeg netop ikke behandlede det som om der var en parentes som han jo gjorde, og viste adskillige fremgangmåder at gøre det på, og efter at han har set det, mener han stadig jeg er forkert på den, og at der skal være en underforstået parentes(ifølge min kæreste siger han det skyldes division, hvilket jo ikke giver noget mening og efter min mening er imod de helt basiske regneregler omkring matematisk hierarki> http://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_operations )


Skriv et svar til: division og underforstået parenteser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.